U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Beveiliging computers

Clinton wil geld voor 'cyber-oorlog'

Door onze correspondent
WASHINGTON, 8 JAN. De Amerikaanse president Bill Clinton wil tientallen miljoenen dollars extra uittrekken voor bescherming tegen terroristen en vijandige naties die het op Amerika's computernetwerken gemunt hebben.

Ook zouden de Verenigde Staten zich beter moeten beschermen tegen zogeheten hackers, die in computersystemen kunnen inbreken.

De president maakte gisteren een plan bekend om in totaal 280 dollar extra te besteden aan de bescherming van wat hij de "informatie- infrastructuur" van de VS noemde. "Onze belangrijkste systemen, van het elektriciteitsnet tot de luchtverkeersleiding, worden bestuurd door computers. We moeten die systemen veiliger maken om Amerika veiliger te maken", aldus Clinton.

De bedreigingen lopen uiteen van terroristen en landen die op vijandige voet met de Verenigde Staten staan, tot amateurs die bij wijze van hobby inbreken in computersystemen van de Amerikaanse overheid.

Richard Clarke, die in de Nationale Veiligheidsraad de maatregelen tegen terrorisme coördineert, zei dat Washington er achter is gekomen dat "verschillende landen de afgelopen twee jaar eenheden, organisaties, tactieken, doctrines en middelen hebben ontwikkeld voor het voeren van een offensieve informatie-oorlog."

Dat hoeft niet te betekenen dat die landen daar ook gebruik van zullen maken, aldus Clarke. "Maar ze werken er aan en ze worden er steeds beter in." Hij zei niet op welke landen hij doelde.

Clinton stelt voor om 160 miljoen dollar extra te investeren in onderzoek naar de beveiliging van computers. Hij wil studiebeurzen instellen voor honderden studenten die ermee instemmen om als computerspecialist voor de beveiliging van de overheid te gaan werken.

Verder zouden in een nieuw op te zetten instituut de overheid en de particuliere sector moeten samenwerken om de beveiliging van de informatie-infrastructuur te verbeteren.

De voorstellen maken deel uit van het begrotingsplan voor 2001, dat het Witte Huis begin volgende maand aan het Congres stuurt. In totaal zal Clinton in dat plan vragen om 2,03 miljard dollar voor computerbeveiliging.

Clinton zei dat de ervaring met de 'millennium-bug' heeft laten zien "hoe we allemaal onderling verbonden zijn. We leven in een tijd waarin één iemand achter een computer een idee kan krijgen, door cyberspace kan reizen en de mensheid tot grote hoogte kan opstuwen. Maar achter dezelfde computer kan iemand ook inbreken in een computer, en mogelijk een bedrijf, een stad of een heel land platleggen."

NRC Webpagina's
8 JANUARI 2000


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)