U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   E C O N O M I E
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Océ

Océ ziet dit jaar weer 'lichte' groei

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 8 JAN. Het print- en kopieerconcern Océ verwacht dit jaar een "beperkte" groei van winst en omzet. Volgens bestuursvoorzitter R. van Iperen ligt Océ "op schema" met de overgang van analoge naar digitale kopieerapparaten.

Van Iperen deed zijn uitspraken gisteren na het sluiten van de beurs in zijn nieuwjaarstoespraak. Wanneer wordt afgezien van de kosten van een ingrijpende reorganisatie, heeft Océ de winst in het eind november afgesloten boekjaar zien groeien van 129 miljoen naar 132 miljoen euro. Analisten hadden rekening gehouden met een lichte winstdaling. Voorafgaand aan de bekendmaking van de resultaten sloot het aandeel Océ gistermiddag een fractie (0,2 procent) hoger op 15,26 euro.

"De winst is in het vierde kwartaal weer licht gestegen", aldus een woordvoerder gisteren in een toelichting. "Daaruit kunt u concluderen dat de dip die wij in het derde kwartaal hebben doorgemaakt incidenteel was." Begin oktober maakte Océ een reorganisatie bekend waarbij ongeveer 1.000 van de bijna 21.000 arbeidsplaatsen bij het bedrijf verloren gaan. Als reden daarvoor voerde Océ de onverwacht snelle opkomst aan van digitale kopieermachines, waardoor met de conventionele analoge apparaten nauwelijks te verdienen valt.

Voor de reorganisatie heeft Océ in het laatste kwartaal van het afgelopen boekjaar een voorziening getroffen voor een bedrag van 55 miljoen euro. Inclusief deze voorziening is het nettoresultaat van Océ gedaald met ruim 38 procent naar 77 miljoen euro. Océ wilde gisteren de "beperkte" groei van omzet en winst die in het lopende boekjaar wordt verwacht niet kwantificeren. De marktsituatie is daarvoor te onzeker. Océ ziet wel positieve signalen. Concurrenten hebben recentelijk prijsverhogingen aangekondigd voor hun digitale apparaten. "Canon deed dat zelfs voor het eerst", aldus de woordvoerder van Océ. De prijsverhogingen van de belangrijke concurrenten van Océ werden mede ingegeven door veranderingen in de wisselkoersen. De koersontwikkeling in de yen en de dollar zal ook komend jaar een belangrijke invloed hebben op de resultaten van het bedrijf. De omzet van Océ is in het afgelopen boekjaar toegenomen met drie procent tot 2,8 miljard euro. Exclusief de invloed van acquisities en wisselkoersen groeide de omzet in het afgelopen verslagjaar met een procent.

Océ meent dat zijn resultaten gunstig afsteken bij die van de concurrentie. Het Japanse Canon maakte eerder dit jaar een winstdaling bekend van tientallen procenten. Océ-concurrent Xerox waarschuwde recentelijk nog dat de winst in het vierde kwartaal van het afgelopen jaar veertig procent zou achterblijven bij de verwachtingen van analisten. Als reden voor een tegenvallende afzet gaf Xerox onder meer het naderende einde van het millennium. Dat zou afnemers voorzichtig maken met nieuwe aankopen. Océ zegt van dit effect weinig gemerkt te hebben. Zakenbank HSBC gaf eerder deze week het advies het aandeel Océ niet vast te houden, onder meer omdat het bedrijf zijn positie in de AEX zou kunnen gaan verliezen. Volgens Océ is het selectiesysteem voor fondsen die worden opgenomen in deze index van belangrijkste aandelen op de Amsterdamse beurs te ingewikkeld en onzeker om hierover een uitspraak te doen.

Océ publiceert op 2 februari definitieve cijfers en een jaarverslag over het boekjaar 1999/2000.

NRC Webpagina's
8 JANUARI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)