U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    R A D I O  &   T E L E V I S I E  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S e l e c t i e


Televisie

Radio

W E B   W E R E L D :
Waar blijft mijn geld?

JEROEN VAN BERGEIJK
George werd voor het eerst gesignaleerd in Ohio, dook op in een fastfood-restaurant in dezelfde staat, kwam terecht in een auto-onderdelenwinkel in Kentucky en verbleef recentelijk in een casino in Las Vegas. George is George Washington, de eerste president van Amerika, wiens aangezicht op het één-dollarbiljet prijkt.

Ik weet waar deze dollar geweest is dankzij de website Where's George? - The Great American Dollar Bill Locator dat de reizen van de 'allmighty dollar' door de Verenigde Staten van Amerika in kaart brengt. Bezoekers van Where's George schrijven 'www.wheresgeorge.com' op hun geld, voeren vervolgens de serienummers in op de website en hopen dat toekomstige bezitters van 'George-geld' nieuwsgierig genoeg zijn het adres van de website in hun browsers in te tikken. Als een George-dollar eenmaal opnieuw wordt geregistreerd, meldt de website waar het biljet oorspronkelijk vandaan komt, welke afstand hij heeft afgelegd en hoe lang hij onderweg is geweest. Bovendien kan commentaar worden toegevoegd over de specifieke omstandigheden waaronder het bankbiljet is verkregen. Gemiddeld komt zo'n drie procent van de bankbiljetten opnieuw in de databank van Where's George terecht.

Where's George heeft ruim 120.000 gebruikers die voor 11 miljoen dollar aan dollarbiljetten hebben geregistreerd. Waarom zijn al die mensen zo nieuwsgierig waar hun geld blijft? Hank Eskin, de man achter Where's George: " Alhoewel de site over geld gaat probeer ik niks te verkopen. Where's George is gratis, het is interactief, en het is cool. De website is een vermakelijke afleiding, een hoop mensen zullen zeggen een volstrekt nutteloze afleiding." Adam Kushner uit New Jersey heeft 77.970 bankbiljetten ingevoerd. "Het is leuker dan tv-kijken", meldt Kushner per e-mail. "Ik ben hieraan verslaafd geraakt nadat mijn eerste vijf biljetten hits kregen. Ik kon niet geloven dat iemand naar het webadres zou kijken dat ik op een dollar had gekrabbeld en ook nog eens de moeite zou nemen om te kijken waar het bankbiljet vandaan kwam." Kushners dollars zijn in alle staten van Amerika terecht gekomen, en zelfs een paar in Afrika en Azië. De vreemdste plek waar een van zijn dollars opdook was in een maximum security-gevangenis in Canada.

Natuurlijk wil iedereen dat zijn biljetten zo vaak mogelijk worden geregistreerd. Fanatieke Where's George-bezoekers hanteren volgens Eskin dan ook de meest merkwaardige strategieën om hun score te verhogen. "Er zijn mensen die een George-biljet aan een ballon hangen en vervolgens oplaten, anderen hebben dollars in boeken uit de bibliotheek gestopt of als flessenpost verstuurd."

(www.wheresgeorge.com)

NRC Webpagina's
7 JANUARI 2000


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)