U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   V O O R P A G I N A
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Kroatië

Franjo Tudjman


Historische zege oppositie Kroatië

Door onze correspondent YAËL VINCKX
ZAGREB, 4 JAN. De parlementsverkiezingen in Kroatië, gisteren, hebben een historische nederlaag opgeleverd voor de regerende HDZ (Kroatische Democratische Gemeenschap) van de onlangs overleden president Franjo Tudjman.

De grootste oppositiecoalitie heeft volgens de voorlopige uitslag 70 van de rond 150 zetels in de wacht weten te slepen. Vanochtend, toen 64 procent van de stemmen was geteld, leek de overwinning van het oppositieblok van de sociaal-democratische SDP en de sociaal-liberale HSLS zeker. Wel moeten de stemmen van de Kroaten in het buitenland, die traditioneel op de rechts-nationalistische HDZ stemmen, nog worden geteld. Het aantal zetels in de Sabor, de 'Tweede Kamer' van Kroatië, wordt overigens bepaald door het aantal Kroaten in de diaspora dat stemt.

De overwinning van de oppositie is opmerkelijk; peilingen wezen eind vorige week nog op een nek-aan-nekrace tussen de regeringspartij en de oppositiepartijen. De HDZ heeft de definitieve uitslag niet afgewacht en gaf vanochtend de verkiezingsnederlaag toe. Een van haar kopstukken, Mate Granic (tot nu toe minister van Buitenlandse Zaken) zei: "We hebben de verkiezingen verloren, maar ik zweer dat we een serieuze en sterke oppositie zullen voeren." Sinds de onafhankelijkheid van Kroatië in 1990 is Tudjmans HDZ onafgebroken aan de macht geweest. De overwinningsroes in het SDP/HSLS-kamp was de afgelopen nacht groot. "Dit is het bewijs. De mensen willen verandering en erkennen dat wij die kunnen brengen", aldus SDP-leider Ivica Racan, die op grond van de afspraken met de sociaal-liberalen premier zou moeten worden. De oppositie wil de deplorabele economie op orde brengen, de democratie op poten zetten en het isolement van het land doorbreken. West-Europa hield de autoritaire president Tudjman, die op 10 december overleed, liever op een afstand wegens zijn geringe samenwerking met het Joegoslavië- tribunaal in Den Haag, zijn weigering gevluchte Serviërs te laten terugkeren en het gebrek aan persvrijheid in Kroatië.

Volgens de voorlopige uitslag kan de SDP/HSLS rekenen op ongeveer 70 zetels, de HDZ op ongeveer 41 zetels en Cetvortak, een samenwerkingsverband van vier kleinere oppositiepartijen, op 24 zetels. De SDP en HSLS hebben al laten weten te willen samenwerken met Cetvortak.

De oppositie liep alvast vooruit op de presidentsverkiezingen op 24 januari. HSLS-leider en presidentskandidaat Drazen Budisa verklaarde vannacht dat de oppositie ook dan zal winnen, "en wel in de eerste ronde". De intern sterk verdeelde HDZ beslist morgen over haar presidentskandidaat. Granic maakt een goede kans.

NRC Webpagina's
4 JANUARI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)