U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   E C O N O M I E
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
AEX

ECB


Koersen aandelen fors omlaag

Door onze financiële redactie
AMSTERDAM, 4 JAN. De aandelenkoersen in Europa zijn vanmorgen fors gedaald, uit angst dat hogere rentes het fundament onder de beurzen zullen wegslaan. In Amsterdam moest de AEX-index flink omlaag, met ruim 4 procent.

Ook in de rest van Europa moesten de koersen flink omlaag, zij het niet zo sterk als in Amsterdam. In Londen daalde de FTSE-100 index met 2,8 procent, in Parijs de CAC-40 met 3,4 procent en in Frankfurt de DAX-30 met 2,3 procent. De AEX-index werd extra geteisterd door een koersval van ruim 30 procent voor het aandeel Baan. Dat kondigde vanmorgen het vertrek van president Coleman aan, alsmede tegenvallende omzetcijfers.

Rond het middaguur stonden alle AEX-fondsen zonder uitzondering op verlies. Na Baan was KPN het zwaarst getroffen aandeel. Het telecomfonds, dat de laatste maanden spectaculair steeg, kelderde met ruim 9 procent tot 91,05 euro. De handel begon vanmorgen al in een slechte stemming omdat een nieuwsjaarsrally op Wall Street uitbleef. Het Dow Jones-gemiddelde sloot daar 1,2 procent lager. Ook in de Verenigde Staten speelde de rente een overheersende rol bij de verklaring voor de slechte stemming. In Europa steeg de rente op de kapitaalmarkt vanmorgen tot het hoogste peil sinds november 1997. De effectieve rente op tienjarige Nederlandse staatsleningen kwam even boven de 5,7 procent uit. Tegen het middaguur stond deze rente op 5,68 procent.

De rentestijging is het directe gevolg van de verzwakking van de Amerikaanse obligatiemarkt gisteren. Daar daalden de koersen van obligaties uit bezorgdheid van beleggers dat de Amerikaanse centrale banken sneller dan voorzien de geldmarktrente, die nu 5,5 procent bedraagt, op zullen schroeven. Door de koersdalingen op de obligatiemarkt kwam de effectieve rente op de toonaangevende dertigjarige Amerikaanse staatsobligatie uit op 6,62 procent - het hoogste peil in 2 jaar.

Vanmorgen kwamen daar Europese zorgen bij over de Europese Centrale Bank. Die houdt morgen haar eerste vergadering van het nieuwe jaar. Hoewel niet wordt verwacht dat er morgen al een renteverhoging wordt doorgevoerd, gaat tweederde van door het persbureau Reuters ondervraagde analisten er nu van uit dat al in het eerste kwartaal van dit jaar de rente omhoog gaat.

Het huidige niveau van het belangrijkste rentetarief van de ECB, de basis-herfinancieringsrente, is 3 procent. De stijging van de kapitaalmarktrente kan resulteren in hogere rentetarieven op de hypotheekmarkt.


Zie ook:

Beurzen besluiten jaar met records (31 december 1999)

NRC Webpagina's
4 JANUARI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)