U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   M E D I A

NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

PvdA wil VARA in publiek bestel
De fractie van de PvdA in de Tweede Kamer wil zich erop beraden of door wijziging van het voorstel voor de concessiewet de VARA voor het publieke bestel behouden kan blijven. Dit heeft fractievoorzitter Melkert gisteren gezegd. Media-woordvoerder M. van Zuijlen voelt, net als D66 en VVD, niets voor wijziging van het wetsvoorstel, ondanks het dreigement van de VARA om uit het publieke bestel te stappen.

Y2K verenigt kernmachten
Dit voorjaar lag de luchtmachtbasis Peterson in de Amerikaanse staat Colorado er opvallend kalm bij. De gevechtsvliegtuigen die het vliegveld aan de voet van de Rocky Mountains dagelijks bij hun oefeningen aandeden, hadden het te druk met bommen afgooien boven Joegoslavië. Pronghorn-antilopen liepen ongestoord langs de startbanen.

Ongeïnspireerd over de drempel
Van alle grootse plannen voor een spectaculaire millenniumviering is in Nederland weinig overgebleven. Alleen Amsterdam durft een groots volksfeest te organiseren.

Millennium als tv-evenement
Het aantal onheilsprofeten, godsdienstwaanzinnigen, boetprocessies en wat een millennium-wisseling zoal nog meer met zich mee kan brengen is per slot van rekening nog wel meegevallen, maar aan de millennium- wisseling als televisie-evenement zullen we vrijdag en zaterdag toch moeten geloven.

Geen millenniumwerk
Veel uitzendkrachten die tijdens de millenniumnacht een forse oudejaarsbonus dachten te verdienen, zitten thuis. Er is weinig vraag naar tijdelijk personeel in de oudejaarsnacht. Vooral in de horeca kampen de uitzendbureaus met een overschot aan mensen, nu veel millenniumfeesten zijn afgeblazen.

Uri Geller versus Nintendo
De Israelische illusionist Uri Geller eist ruim 200 miljoen gulden van de Japanse spelcomputerfabrikant Nintendo, zo meldt de Britse krant The Guardian vandaag. Geller, in de jaren zeventig bekend omdat hij lepels deed buigen door er over te wrijven, meent dat zijn naam ten onrechte is gebruikt op een spelkaartversie van het computerspel Pokémon. Op de kaarten staat het Pokémon-monstertje Alakazam afgebeeld, dat in Japan Un-Geller heet. Dit monstertje heeft twee gebogen lepels in zijn hand en wordt aangeduid als parapsycholoog.

Wegener verkoopt belang NDC-uitgeverij
Uitgeefconcern Wegener Arcade verkoopt zijn belang van 12,5 procent in het Groningse NDC Holding. Daarmee verliest Wegener zijn greep op een aantal regionale dagbladen in Groningen, Drenthe en Friesland, die door dochtermaatschappijen van NDC worden uitgegeven. De verkoop is ingegeven door Wegeners overname van de regionale kranten van VNU. Deze overname, ter waarde van 1,8 miljard gulden, wordt nog bestudeerd door de kartelautoriteit NMa. Het voorlopig oordeel van de NMa is dat Wegener in sommige delen van het land een bijna-monopoliepositie dreigt te krijgen. (ANP)

Kort geding Eneco over telefooncapaciteit
Het Rotterdamse energiebedrijf Eneco wil via de rechter uitstel van de verplichting om Internetprovider Superweb toegang te geven tot het eigen telefoonnet. Eneco zegt niet aan de eerder gemaakte afspraken te kunnen voldoen omdat telecombedrijf KPN de toegezegde capaciteit niet levert. Een rechter besloot vorige week dat Eneco aan de verplichtingen tegenover Superweb moet voldoen, op straffe van een boete van 1 miljoen gulden per dag. Eneco eist nu in kort geding dat de rechtbank in Rotterdam zijn oordeel opschort. (ANP)


Misschien wel het meest opmerkelijke millenniumproject op Internet is het Laughter Monument van kunstenares Godelieve Smulders. Op haar site worden geluids- en videofragmenten van lachende mensen van over de hele wereld verzameld. Op 1 januari wordt, 'om het millennium te verwelkomen', een compositie van deze en via een speciale telefoonlijn binnengekomen fragmenten uitgezonden.
(www.laughterlab.com)

NRC Webpagina's
29 DECEMBER 1999



( a d v e r t e n t i e )

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)