U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   M E D I A

NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Kwart miljard voor managers KPN
Het bestuur en het hogere management van Koninklijke PTT Nederland (KPN) beschikken op dit moment over een papieren winst van een kwart miljard gulden uit lopende optieplannen. Ook het overige personeel van KPN verdient tientallen miljoenen aan de sterk gestegen beurskoers van KPN.

Volkskrant moet freelancers betalen
De Volkskrant moet drie freelance medewerkers 68.000 gulden schadevergoeding betalen omdat de krant artikelen van de medewerkers heeft hergebruikt voor publicatie op cd-roms en Internet. Dit heeft de rechtbank in Amsterdam gisteren bepaald. De rechtszaak was aangespannen door columnist Jan Mulder, muziekrecensent Hans Heg en filmrecensent Huib Stam. De krant moet ook hun bijdragen van haar website halen en mag geen cd-roms met hun werk verkopen.

Grote onrust bij omroepen van Nederland
Bij de omroepen van Nederland 3 is grote onrust ontstaan nu de raad van bestuur van de NOS vorige week de bezwaren van VARA, NPS en VPRO over het nieuwe programmaschema voor het seizoen 2000-2001 naast zich neer heeft gelegd. VPRO-programmahoofdredacteur Hans Maarten van den Brink vreest dat daarin geen plaats meer is voor het programma Lopende Zaken, noch voor culturele programma's als een boekenprogramma.

Uitgevers gaan omhoog, KPN stijgt verder
Eindelijk was er, met VNU vanmorgen weer eens een grotere stijger onder de AEX-fondsen dan KPN. VNU steeg met 4,1 procent, maar ook KPN ging opnieuw fors omhoog tot een recordkoers.

Telecom als geldmachine
Andere sectoren kunnen slechts met jaloezie naar de telecomindustrie kijken. Geïnspireerd door de miljardenovernames stijgen de koersen maar door. Zoals in de strijd van Vodafone om Mannesmann. De tweedeling op de beurs wordt steeds schrijnender.

Stappen ondernemen
Het moet het angstbeeld zijn voor elke weekblad-journalist: ben je weken, misschien wel maanden bezig met een onderwerp en één dag voor verschijnen gaat een krant ermee van door. Dinsdag stond in deze krant een interview met D66-Europarlementariër Lousewies van der Laan waarin zij onomwonden blijk geeft na zes maanden meer dan teleurgesteld te zijn in de 'Europolitiek' met al die 'politieke spelletjes'.

86 journalisten in 1999 gedood
BRUSSEL, 23 DEC. Dit jaar zijn tot nu toe 86 journalisten tijdens hun werk gedood. De dood van zeventien journalisten wordt nog onderzocht, om te achterhalen of ook zij tijdens hun werk zijn omgekomen. Dat heeft de internationale federatie van journalisten gisteren bekendgemaakt. De meeste slachtoffers vielen in Sierra Leone, op de Balkan en in Rusland. Alleen in 1994 vielen meer doden onder journalisten. In dat jaar telde de journalistenorganisatie 115 slachtoffers. Vorig jaar werden vijftig journalisten tijdens hun werk gedood. (Reuters)

Topman Microsoft weg
De Amerikaanse softwaregigant Microsoft raakt zijn financiële topman kwijt. De 39-jarige Greg Maffei stapt op om de leiding te nemen van het Canadese Worldwide Fiber. Dat bedrijf legt in Canada en de VS glasvezelkabels. Het vertrek is nieuwe tegenslag voor Microsoft. Eerder zochten andere jonge werknemers op topposities hun geluk bij Internetbedrijven in Silicon Valley. Maffei was sinds 1993 in dienst bij Microsoft. Hij wordt gezien als het grote brein achter de eerder dit jaar gesloten strategische alliantie met het telecom- en kabelbedrijf AT&T.

AOL lijft Mapquest in
De Amerikaanse Internetaanbieder America Online (AOL) heeft voor 1,1 miljard dollar (2,4 miljard gulden) het Internetbedrijf Mapquest.com overgenomen. Mapquest.com is een interactieve plattegrondverstrekker. De overname wordt betaald in aandelen.

TNT in zee met Compaq
TNT gaat de distributie en opslag van Compaq in Europa, het Midden- Oosten en Afrika overnemen. Het gaat om een contract met een omzet van 500 miljoen gulden. Door deze overeenkomst krijgt het oosten van Nederland een nieuw distributiecentrum. De precieze locatie is nog niet duidelijk; wel is al duidelijk dat het een centrum van 20.000 vierkante meter gaat worden waar 125 mensen komen te werken. Vanuit dat centrum zullen 2 miljoen serviceopdrachten per jaar verwerkt worden.

Unisource sluit zichzelf
Unisource, het samenwerkingsverband tussen de PTT's in Nederland, Zweden en Zwitserland heeft vandaag bekendgemaakt de laatste bezitting verkocht. Het gaat om het Duitse D Plus, een serviceverlener voor aanbieders van mobiele telefonie. Voor D Plus ontvangt Unisource 620 miljoen gulden van het Duitse bedrijf MobilCom. In totaal heeft de uitverkoop dit jaar Unisource 3 miljard gulden opgebracht.


Hoe vieren andere landen en culturen kerst? De leerlingen van een Deense school maakten hierover een site die lijkt op een adventkalender. Portugese, Amerikaanse, Israelische, en natuurlijk ook Deense kinderen en leraren komen aan het woord. Een lerares in Alaska moet het dit jaar doen met een kerstboom van plastic, "sinds er geen bomen meer in of bij ons dorp te vinden zijn." (www.algonet.se/ ~ bernadot/christmas)

NRC Webpagina's
23 DECEMBER 1999



( a d v e r t e n t i e )

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)