U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   B I N N E N L A N D
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Calandlyceum Amsterdam

Lyceum verbiedt bidden in de pauze

Door onze redacteur YASHA LANGE
AMSTERDAM, 11 DEC. Islamitische leerlingen van het Calandlyceum in Amsterdam krijgen van de schoolleiding geen toestemming een leeg lokaal te gebruiken om hun dagelijkse gebed te verrichten. De school is bang dat het 'openbare karakter' wordt aangetast, de leerlingen die willen bidden, vinden het verbod "complete onzin".

De leerlingen hebben meerdere malen een verzoek ingediend. "Wij bleven maar vragen om een plek. Het enige wat wij willen is de sleutel van een lokaaltje waar we in de pauze, desnoods tussen de stoelen en de tafels, kunnen bidden", aldus een van de leerlingen.

Het verrichten van het middaggebed is volgens de leerlingen een "religieuze verplichting" die door hun aanwezigheid op school niet thuis verricht kan worden. De leerlingen zijn "erg teleurgesteld" dat hun argumenten de schoolleiding niet hebben overtuigd. Volgens rector P. Dorsman van het Calandlyceum is het verzoek niet zomaar terzijde geschoven, maar door de directie uitgebreid besproken. "De leerlingen hebben in een gesprek met de conrector een toelichting gekregen." Dorsman vindt het "principieel niet juist" om leerlingen toestemming te geven op school te bidden. "Je moet een duidelijke lijn aanhouden. Wij zijn een openbare school. Godsdienst is iets wat je in je eigen tijd beleeft. Als zij willen bidden, dan doen ze dat maar thuis." De school heeft ook met het stadsdeel overlegd over de kwestie.

Dorsman vindt dat er een "grens getrokken" moet worden. "Die grens is de geloofsbeleving binnen de school." De rector benadrukt dat het Calandlyceum wel rekening houdt met het geloof van de leerlingen. "Wij gaan echt geen tentamens doen tijdens het suikerfeest. En als de leerlingen tijdens de ramadan iets eerder naar huis willen, kan dat ook." Ongeveer vijftig procent van de 1.500 leerlingen op het Calandlyceum in Amsterdam-West behoort tot een etnische minderheid. De school staat goed aangeschreven. Het Calandlyceum heeft afdelingen voor Mavo, Havo, Atheneum en Gymnasium.

NRC Webpagina's
11 DECEMBER 1999


( a d v e r t e n t i e s )

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)