U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   M E D I A

NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

NOB Interactive ziet af van 'snelle' ADSL- lijn
NOB Interactive, dochter van het omroepproductiebedrijf NOB, is zeer teleurgesteld over de snelheid van de zogeheten ADSL- verbindingen die KPN gaat bieden. Een samenwerking tussen KPN en NOB Interactive voor het leveren van muziekclips en journaalbeelden via de telefoonlijn is gestaakt.

Reed Elsevier gaat reorganiseren
Reed Elsevier gaat opnieuw reorganiseren om het teruglopen van de winst te stoppen. De uitgever trekt bijna 900 miljoen gulden uit om de kosten verder terug te dringen. De winstwaarschuwing die in juni werd gegeven blijft gehandhaafd.

Nieuwe bezem heeft tijd nodig
De nieuwe bestuursvoor- zitter van Reed Elsevier weet wat beleggers willen. Internet en een nieuwe ronde kostenbesparingen. Van een echte koerswijziging is echter nog geen sprake.

KPN wil met partner belang Duitse E-Plus
KPN wil een belang in de Duitse mobiele aanbieder E-Plus. Daartoe zal het Nederlandse telecombedrijf samen met het Amerikaanse BellSouth biedingen van France Telecom op E-Plus ten minste moeten evenaren.

Rappe groeier
Met een aantal abonnees dat rap de drie miljoen nadert past het Duitse E-Plus qua omvang goed bij KPN. De divisie Mobiel van het Nederlandse telecombedrijf is met 3,3 miljoen abonnees een fractie groter.

Microsoft met Ericsson in GSM
Softwaremaker Microsoft gaat met het Zweedse Ericsson zogeheten browsers ontwikkelen die gebruikt kunnen worden om met de zaktelefoon op Internet te surfen. Dat hebben beide bedrijven gisteren bekendgemaakt.

Mediamagnaten in elkaars armen gedreven
Rupert Murdoch koopt een belang van 24 procent in de Duitse betaalzender KirchPayTV van Leo Kirch. De mediamagnaat verwezenlijkt daarmee zijn ambitie om voet aan de grond te krijgen op het vasteland van Europa.

Op zoek naar een houvast
Een gevangene in het concentratiekamp Vught wist in de winter van 1944 een briefje uit het kamp te smokkelen, bestemd voor zijn echtgenote. Er stond: 'Zonder de Heidelbergse catechismus overleef je het hier niet'. De beschrijving is afkomstig uit een behartenswaardig essay 'over het vergeefse verlangen naar volmaaktheid' in VN van de Engelse historicus Michael Ignatieff.

Fax sterft uit
De traditionele fax sterft langzaam uit. Berichten worden tegenwoordig steeds vaker via het wereldwijde Internet verzonden en vervolgens uitgeprint. Dat zegt Heliview. Volgens het onderzoeksbureau is de thermische fax al dood. Deze machine, die warmtegevoelig papier gebruikt, wordt niet of nauwelijks nog besteld. De zogenaamde plain- paperfaxen (waar 'gewoon' A4 papier in moet) worden nog wel aangeschaft.

Siemens verkoopt onderdeel aan Corning
Siemens verkoopt zijn bedrijfsonderdelen die hoogwaardige kabels voor mediatransmissie vervaardigen, waaronder glasvezelkabels, aan het Amerikaanse concern Corning voor ongeveer 2,7 miljard mark (3 miljard gulden). De verkochte activiteiten hebben een jaarlijkse omzet van 1,5 miljard mark en er werken 3.300 werknemers. De overdracht aan Corning zal in februari zijn beslag krijgen. De verkoop van de kabelproductie past in de grootscheepse herstructurering waar Siemens al enige tijd mee bezig is. Corning neemt alle zestien vestigingen voor kabelproductie van Siemens over. Daarvan bevinden zich vijf in Duitsland. Siemens en Corning werken al samen op het gebied van de productie van glasvezelkabels.

Supermarkten klaar voor eeuwwisseling
De voedselvoorziening zal niet te lijden hebben onder de millenniumwisseling. Dat concludeert het Millennium Platform Voeding in het eindrapport. De organisatie baseert zich onder meer op onderzoeken die KPMG bij tien voedselketens heeft gehouden. Alleen de verse voeding is onderzocht, omdat de droge, houdbare kruidenierswaren toch wel een tijdje goed blijven. De supermarkten denken niet dat er wordt gehamsterd, maar voorzien wel hoge verkopen. Volgens onderzoek van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) is de consument van plan gemiddeld 188 gulden meer uit te geven wegens het bijzondere karakter van deze jaarwisseling. Dat betekent dat de supermarkten kunnen rekenen op een omzet van 280 miljoen gulden, 100 miljoen meer dan bij een 'normale' jaarwisseling.

Belgacom zoekt partners
Belgacom overweegt nieuwe allianties te sluiten. Dat heeft het Belgische telecombedrijf vandaag gezegd. De Belgische staat wil zijn belang van 50,1 procent in het bedrijf van de hand doen. Het Nederlandse KPN zou één van de gegadigden zijn, zo schrijft de Belgische zakenkrant De Financieel-Economische Tijd vandaag. Belgacom wilde geen commentaar geven, maar zei wel dat het alle mogelijkheden zal bekijken. De andere grote aandeelhouder van Belgacom is het Amerikaanse SBC Communications (17,5 procent).

SAP wil opties uitdelen
Het Duitse softwarebedrijf SAP is van plan volgende maand tijdens een buitengewone vergadering toestemming vragen voor een optieregeling voor zijn bestuurders en managers. Het bedrijf wil daarmee bewerkstelligen dat de topmensen niet vertrekken en meer mogelijkheden creëren om nieuwe werknemers aan te trekken.

Mannesmann blijft Vodafone afwijzen
Het Duitse telecombedrijf Mannesmann heeft het vijandige overnamebod van concurrent Vodafone Airtouch opnieuw afgewezen. Volgens Mannesmanns bestuursvoorzitter Klaus Esser rechtvaardigt het bod niet het potentieel van het bedrijf. Voor de aandeelhouders van Mannesmann zou het bod niet aantrekkelijk zijn. Vodafone Airtouch heeft 240 euro (484 gulden) per aandeel geboden. Dat komt neer op een bedrag van 273 miljard gulden. Esser vindt een bod van 330 euro per aandeel meer op zijn plaats.

Noorse Enitel wil onderdeel Telia
Het Noorse Internetbedrijf Enitel heeft een overeenkomst gesloten met het Zweedse telecombedrijf Telia voor de overname van diens Noorse divisie voor 2 miljard Noorse kroon (540 miljoen gulden). Telia, dat bezig is te fuseren met zijn Noorse branchegenoot Telenor, moet zijn activiteiten in Noorwegen afstoten om te voldoen aan de eisen van de mededingingsautoreiten in Brussel.

Snellere Internetservice voor bedrijven
Sun Microsystems, Inktomi en Digital Island hebben een akkoord gesloten om snellere Internetservice te bieden aan bedrijven. Het plan voorziet in de levering van vijfduizend grote computers van Sun in de komende drie jaar die op strategische punten worden geplaatst. Inktomi verzorgt de software en Digital Island regelt de contacten met bedrijven en Internetproviders die sneller kunnen worden bediend. De drie richten zich vooral op e-commercebedrijven. Na bekendmaking van het nieuws maakte het aandeel Digital Island gisteren een sprong van 45 dollar, ofwel 65 procent. Sun steeg 8 procent in waarde en Inktomi 4 procent. Alle drie staan genoteerd aan de electronische beurs Nasdaq.

CCS neemt branchegenoot over
Automatiseerder Computer Services Solutions (CSS) neemt de automatiseringsgroep Lacis over. Het bedrijfje, met vestigingen in Utrecht en Brussel, haalde vorig jaar een omzet van 48,5 miljoen gulden. De overname levert CSS tevens een strategische samenwerking met Siemens en Lucent Technologies op. Hoeveel geld met de acquisitie is gemoeid is niet bekend gemaakt.


David Bowie bood onlangs nog zijn complete nieuwe album aan via het internet. Extra bijzonder was dat de online versie meer nummers bevatte dan de reguliere cd. Soulzanger James Brown gaat nog een stap verder. Zijn nieuwe 'vakantieplaat' Christmas For The Millennium & Forever verschijnt uitsluitend op het web. De funkversies van Slay Ride en Reindeer on the Rooftop, zijn in MP3-formaat te verkrijgen bij Emusic. (www.emusic.com)

NRC Webpagina's
9 DECEMBER 1999



( a d v e r t e n t i e )

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)