U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    R A D I O  &   T E L E V I S I E  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S e l e c t i e


Televisie

Radio

T V   V O O R A F :
Lachen met een beetje bloot

JAPKE-D. BOUMA
Er zijn wel meer tv-series in de jaren 90 bedacht die over seks en dertigers gaan. Maar Sex and the City is toch nét weer anders. Hierin draait namelijk álles om seks. Er zijn dus geen afleidende verhaallijntjes zoals de rechtszaken in Ally McBeal, de operaties in ER of de acteercarrière van Joey in Friends.

Triootjes, anale seks, seks met je ex en betaalde seks: in Sex and the City worden de dingen bij de naam genoemd. Hoofdpersoon is Carrie Bradshaw, columniste bij een New-Yorkse krant. Ze schrijft over de liefdesperikelen van haar vrijgezelle vriendinnnen. De dames hebben belangrijke banen, dragen trendy kleding, en eten ijs uit enorme bekers als ze alleen thuis zijn. Samen discussiëren ze over mannen en wat daar allemaal mis mee is. Dat blijkt nogal wat te zijn. De heren zijn talentscout, uitgever of website-ontwikkelaar. Zij beklagen zich over de bijdehante vrouwtjes en vinden hen maar kritisch. De mannen willen liever jongere vriendinnetjes; die hoeven tenminste nog geen kinderen. " Welcome to the age of un-innocence", schrijft Carrie Bradshaw.

Sex and the City is gebaseerd op een echte column in The New York Observer van de Amerikaanse columniste Candace Bushnell. Het programma begon twee jaar geleden achter de decoder, op de Amerikaanse betaalzender Home Box Office (HBO). De critici vonden dat de serie daar ook thuishoorde, vanwege het expliciete taalgebruik en de af en toe voorbijkomende blote lichaamsdelen. Er werd een vergelijking getrokken met twee andere, in Amerika controversiële, dramaseries van HBO: The Soprano's over de rauwe realiteit van een eigentijdse mafiafamilie; en Oz, over het gewelddadige leven binnen een Amerikaanse gevangenis. In Nederland zijn alle drie series zonder decoder te zien (geweest), respectievelijk op Net5, Veronica en Fox. Dat zegt iets over ons land, maar ook over Amerika. Van Sex and the City (bedacht door de maker van Beverly Hills 90210 en Melrose Place) zal geen Nederlander opschrikken. Het is niet schokkend, maar ook niet braaf. Grappig is, dat Carrie Bradshaw zich geregeld rechtstreeks tot de kijker richt met commentaar en uitleg. Hoewel je soms ook wat moe wordt van deze brutale, kokette 'know-it- all'. Maar er blijft genoeg over om te lachen. Bijvoorbeeld om de man die na een afspraakje snel weer op pad gaat naar het volgende feest en tegen het meisje zegt: "Ik respecteer dat je niet met me naar bed wilt, maar ik moet echt seks hebben vanavond". Of de man verderop in de reeks, die zijn blind date voor het eerst ziet en meteen weer wegloopt met de woorden: "sorry, dit wordt niks". En zo zou het programma nog uren kunnen doorgaan. Maar dat doen de programmamakers niet. Daarvoor zijn ze te geraffineerd. Ze weten dat hun kritische publiek louter platte grappen te gemakkelijk zou vinden. En dus sluiten ze af met een gewiekste laatste, prikkelende scène. Met een mysterieuze donkere vreemdeling die tegen Carrie zegt: "Je bent nog nooit verliefd geweest", en vervolgens wegrijdt in de nacht. En zie: daar staat onze heldin met haar prachtige decolleté dan tóch nog met haar mond vol tanden in de regen. Zou ware liefde dan werkelijk bestaan? Volgende week toch maar weer even kijken.

Sex and the City (pilot), Fox, 21.30-22.30u.

NRC Webpagina's
8 DECEMBER 1999


E-mail uit New York

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)