U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   E C O N O M I E
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Veronica

Televisienet zit vast aan HMG

Veronica wil los van HMG-groep

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 3 DEC. Veronica wil zich nog voor het einde van dit jaar losmaken van de Holland Media Groep (HMG), het televisiebedrijf waar ook RTL4 en RTL5 deel van uitmaken. De verenigingsraad van Veronica, voor 35 procent aandeelhouder van HMG, heeft gisteren ingestemd met het voorstel van voorzitter Joop van der Reijden om uit HMG te stappen.

RTL4, RTL5 en Veronica vormen sinds 1995 samen de Holland Media Groep, die voor 65 procenten in handen is van het Luxemburgs/Duitse mediabedrijf CLT/UFA. Van der Reijden wil wegens "een ernstig verschil van inzicht in het beleid" met 'Luxemburg' niet langer samenwerken met CLT/UFA. De Veronica-voorzitter wil niet ingaan op de inhoud van zijn conflict met de CLT-top, "maar je moet daarbij denken aan de verhouding tussen RTL en Veronica en wie het daar voor het zeggen hebben".

Van der Reijden praat volgende week met CLT/UFA over de ontstane situatie. Als de vereniging Veronica zijn belang in de Holland Media Groep wil verkopen, is ze verplicht haar aandelen eerst aan CLT/UFA aan te bieden. Het is onduidelijk of het televisiestation Veronica zich daarna wel los kan maken van HMG. Van der Reijden schat zelf dat Veronica "nog tenminste een jaar" deel zal uitmaken van HMG. "Maar als CLT met onze voorwaarden akkoord gaat, kunnen ze de aandelen nog voor het eind van het jaar overnemen." Van der Reijden wil met Veronica niet op eigen kracht verder, maar gaat op zoek naar andere partijen om mee samen te werken.

Volgens een woordvoerster van HMG kan de vereniging Veronica zich hooguit terugtrekken als aandeelhouder, maar heeft dat geen gevolgen voor het station. "De vereniging Veronica is zelf een lege huls, het tv-station is van HMG. Wij hebben alle rechten op de programma's en het personeel van Veronica is bij ons in dienst." HMG doet het voornemen van Van der Reijden af als "een zaak tussen de aandeelhouders", waar HMG buiten staat. "Veronica blijft als tv-station hoe dan ook bij ons, voor de kijker en voor de adverteerder verandert er niets."

De fusie van Veronica en de combinatie RTL4-RTL5 tot HMG in 1995 heeft volgens de woordvoerster een "permanent karakter". De vereniging Veronica kan de naam 'Veronica' niet claimen. Ze zou het geld dat de verkoop van haar belang in HMG opbrengt hooguit in een ander televisiestation kunnen steken. Veronica gaat er zelf van uit dat de claim van HMG op haar naam binnen twee jaar vervalt.

Veronica speelt hoog spel


De Holland Media Groep (RTL4, RTL5 en Veronica) verliest zijn grote winstmaker als Veronica uit de groep stapt. Maar Veronica zit met handen en voeten aan HMG gebonden.

Door JACO ALBERTS en JOCHEN VAN BARSCHOT

ROTTERDAM, 3 DEC. De tijd dat Veronica loyaal het uitzendtijdstip van Big Brother verplaatst om Goede Tijden Slechte Tijden van RTL4 niet in de wielen te rijden, lijkt voorbij. Veronica wil zich losmaken van de Holland Media Groep, waar ook RTL4 en RTL5 deel van uitmaken. Voorzitter Joop van der Reijden heeft er genoeg van om bij HMG de winst binnen te halen die RTL4 vervolgens weer verliest. Dat is wel eens anders geweest. In het verleden was Veronica juist het zorgenkindje van HMG en gold RTL4 als de grote winstmaker. Die rollen zijn inmiddels omgedraaid, nu het marktaandeel van RTL4 afkalft, terwijl Veronica steeds meer adverteerders naar zich toe weet te trekken. RTL4 leidt ook onder het succes van concurrent SBS6 en zit met handen en voeten gebonden aan een tienjarig contract met Endemol, dat de zender verplicht in Aalsmeer voor 150 miljoen gulden per jaar programma's af te nemen.

HMG heeft Veronica hard nodig om de winstgevendheid op peil te houden, maar Veronica kan op zijn beurt niet zonder HMG. Zo is de naam 'Veronica', net als de leus 'the young one', in handen van HMG, dat ook de rechten op de programmaformules bezit. Ook de programmamakers van Veronica zijn in dienst van HMG en hebben een gezamenlijke cao. De vereniging Veronica, een overblijfsel uit de tijd dat Veronica nog publieke omroep was, kan vooralsnog in de praktijk niet veel meer doen dan zich terugtrekken als aandeelhouder, door haar belang in HMG te verkopen. Maar het enige wat de vereniging daar aan overhoudt is "een zak met geld", aldus een woordvoerster van HMG. "De vereniging Veronica is zelf een lege huls." Het is daarom niet aannemelijk dat Veronica- voorzitter Joop van der Reijden werkelijk uit de Holland Media Groep wil stappen. Het ligt meer voor de hand dat hij wil proberen de positie van Veronica, als minderheidsaandeelhouder van HMG, binnen de groep te versterken. Zelf noemt hij dat echter "een gepasseerd station". Van der Reijden wil Veronica hoe dan ook losmaken van HMG, ongeacht de manier waarop dat in de praktijk vorm krijgt. "Op eigen houtje kunnen wij dat niet, maar we gaan op zoek naar anderen om mee samen te werken." Binnen de vereniging bestaat de verwachting dat na uittreding de naam Veronica na twee jaar weer in eigen handen kan komen, zodat een vernieuwd Veronica onder leiding van de vereniging een herstart kan maken op de Nederlandse buis. Veronica zou bij de rechter de merknaam 'Veronica' kunnen proberen te claimen. Van der Reijden verwacht zelf dat Veronica nog minstens een jaar noodgedwongen deel uit zal maken van HMG. CLT zou kunnen proberen het dreigende vertrek van Veronica af te wenden door akkoord te gaan met een wijziging van de machtsverhoudingen binnen HMG ten gunste van Veronica. Maar als dat zijn doel is, speelt Van der Reijden hoog spel.

Sinds directeur Pieter Porsius in oktober na een lange reeks conflicten bij HMG vertrokken is, is het onrustig gebleven. Aandeelhouders en bestuurders konden het niet eens worden over de strategie voor de toekomst en over de taakverdeling binnen de directie. Daarbinnen neemt 'Veronica-man' Unico Glorie het op tegen M. Fortems en J.C. de Keijser die door de Luxemburgers als directeuren van HMG naar voren zijn geschoven. Op de aandeelhoudersvergaderingen van HMG zijn het Van der Reijden en CLT-topman Sautter die al bijna sinds het ontstaan van HMG de degens met elkaar kruisen. Aandeelhouder van het eerste uur VNU verkocht vorig jaar zijn belang in het mediabedrijf. De uitgever zou volgens ingewijden altijd een dempende werking hebben gehad op de conflicten tussen Veronica en CLT die nu in de volle openbaarheid zijn uitgebroken.

NRC Webpagina's
3 DECEMBER 1999


( a d v e r t e n t i e s )

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)