U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Voetbalclubs baten rechten samen uit

Door een onzer redacteuren
AMSTERDAM, 29 NOV. Clubs uit de hoogste klasse van het betaald voetbal gaan voorlopig niet meer afzonderlijk met televisiezenders om de tafel zitten. De achttien clubs willen de opbrengsten van voetbalwedstrijden uit de eredivisie op televisie ook in de toekomst in principe gezamenlijk verdelen.

Tijdens de vergadering van de Eredivisie NV is zaterdag in Amsterdam besloten een werkgroep op te richten. Die krijgt de taak een gezamenlijke strategie te ontwikkelen voor het afsluiten van contracten met omroepen over het uitzenden van samenvattingen, live wedstrijden en buitenlandse rechten. Een bod van tientallen miljoenen guldens op wedstrijden van één club, zoals Fox onlangs informeel bij Ajax neerlegde, wordt voorlopig van de hand gewezen. De rechten voor samenvattingen voor duels uit de eredivisie komen op 30 juni 2001 vrij, die van rechtstreekse uitzendingen een jaar later, de rechten voor verkoop aan buitenlandse zenders volgend jaar.

Het is nog niet bekend wie zitting nemen in de werkgroep die een mediastrategie voor de gecoördineerde verkoop van de rechten moet gaan opstellen. De werkgroep, die benoemd zal worden door de raad van commissarissen van Eredivisie NV, moet april volgend jaar een voorstel aan de clubs doen. Alle opties zijn daarbij nog open. Uitgangspunt is in elk geval om aanzienlijk meer inkomsten te genereren uit de uitzendrechten. De clubs ontvangen nu jaarlijks ongeveer zeventig miljoen gulden, maar dat bedrag moet minimaal worden verdubbeld, menen betrokkenen. Algemeen directeur Frank Kales noemt zelfs een bedrag van vierhonderd miljoen gulden. Volgens Kales moet de werkgroep proberen twee "ogenschijnlijk tegenstrijdige dingen" met elkaar te verenigen: enerzijds de kleine clubs van voldoende inkomsten voorzien om de club op sterkte te houden waardoor de competitie spannend blijft, anderzijds de drie topclubs Ajax, Feyenoord en PSV in staat stellen de Europese concurrentie bij te benen.

Feyenoord-voorzitter Jorien van den Herik zei gisteren: "We hebben nadrukkelijk besloten om tot een gezamenlijke strategie te komen. Ook de topclubs zien niets in verschillende televisiezenders voor wedstrijden van Ajax, PSV en Feyenoord. Alle eredivisieclubs zijn van mening dat ze in de toekomst de televisiegelden gezamenlijk op een juiste manier moeten verdelen."

NRC Webpagina's
29 NOVEMBER 1999


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)