U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   M E D I A

NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Fox wil sportkanaal
De televisiezender Fox heeft plannen voor de oprichting van een sportzender. De omroep wil op het gesloten sportkanaal, waarvoor per maand vijftien tot twintig gulden abonnementsgeld zal worden gevraagd, onder meer wedstrijden uit het betaalde voetbal uitzenden.

Adviseur Leemhuis: ƒ 16.273
Media-adviseur K. Mijnten heeft 16.273 gulden bij de provincie Zuid- Holland in rekening gebracht voor zijn adviezen aan Commissaris van de Koningin (CdK) J. Leemhuis-Stout. Mijnten adviseerde Leemhuis bij haar aftreden wegens de bankiersaffaire bij de provincie.

Microsoft nu ook in rechtszaak door klanten belaagd
Consumenten in Californië die zich bekocht voelen door Microsoft zijn naar de rechter gestapt. In een zogeheten class action rechtszaak beschuldigen ze de monopolist Microsoft van een te hoge prijs voor Windows.

Belgische meest invloedrijke vrouw
De Belgische econoom Lutgart van den Berghe is de invloedrijkste vrouw in het Nederlandse bedrijfsleven. Ze is onder meer commissaris bij CSM, ING Groep, en SHV. Dat blijkt uit een top-100 die is samengesteld door 'netwerkspecialisten' Marcel Metze en Jos van Hazewijk. De lijst wordt vandaag gepubliceerd in Avanta Magazine, blad voor 'vrouwen met ambitie'.

Oproep tegen geweld
Een groot aantal prominente Amerikanen heeft in een petitie de amusementsindustrie in Hollywood opgeroepen geweld en seks in films, video's, video- en computerspelletjes en op tv te beperken.

De beste voetballer was Kick Wilstra
Nederland heeft geen betere voetballer gekend dan Kick Wilstra. Dat kan ook niet anders, want Wilstra was een fictieve voetballer. In werkelijkheid bestond hij niet. Hij was een gedroomde voetballer, een stripvoetballer uit de jaren vijftig en zestig die de talenten van Kick Smit, Faas Wilkes en Abe Lenstra in zich had verenigd. Aan wondermidvoor Wilstra is in Amsterdam een expositie gewijd.

Nieuwe omroepbijdrage bedreigt bestel
Door de fiscalisering van de omroepbijdrage krijgt de staat een te grote greep op de publieke omroep, meent J.L.H. Bardoel, verbonden aan de afdeling Communicatieetenschap van de Universiteit van Amsterdam.

Niet wereldschokkend, maar toch...
Terwijl ik er een punt van maak om, zo enigszins mogelijk elke week, te kijken naar het literaire programma Bouillon de culture van Bernard Pivot op TV5 en ook, als ik tenminste het uur van uitzending weet, naar het Literarisches Quartett onder leiding van Marcel Reich-Ranicki op de Duitse televisie, moet ik bekennen dat ik een minder trouwe kijker ben van hun Nederlandse equivalenten.

De koning van het affiche
Vorige week zag ik het Droste-mannetje, in neon uitgevoerd, nog in de etalage van een chocolaterie staan. Een vreemd figuurtje eigenlijk, want het doet met zijn ronde lijf en zijn diepzwarte tint eerder aan drop dan aan chocolade denken. En toch is het blijkbaar onverslijtbaar, want het dateert van 1931 en oogt nog altijd niet verouderd.

Record Endemol op beurs
Het aandeel van het amusementsconcern Endemol heeft vanmorgen op een kalme Amsterdamse effectenbeurs een record bereikt. Dat is te danken aan het succes van de levensechte soap-serie Big Brother, dat vanochtend tijdens de aandeelhoudersvergadering van Endemol besproken werd. De verwachtte winststijging (15 tot 20 procent) werd opnieuw bevestigd.

IT-bedrijven in millenniumdip
In de IT-branche is voor het eerst in jaren sprake van een dipje. Volgens bedrijven als Origin, Cap Gemini en Oracle loopt de vraag naar nieuwe werknemers aanzienlijk terug. Nog in oktober meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek dat de branche een recordaantal openstaande vacatures telde: 87 per duizend banen. Maar dat waren tellingen van juni. "We zitten in een soort bevriezingsperiode", aldus een woordvoerder van Origin. Veel klanten wachten met nieuwe projecten tot na de eeuwwisseling. Origin, met 7.000 medewerkers een van de marktleiders in Nederland, werft al sinds de zomer "minder nadrukkelijk", aldus een zegsman. Vorig jaar werden ongeveer 1.300 mensen aangenomen, dit jaar blijft dat rondom de 1.000 steken. Oracle en Cap Gemini kampen met hetzelfde verschijnsel. Oracle heeft in oktober van dit jaar bijvoorbeeld minder mensen aangenomen dan in dezelfde maand van het vorig jaar.

World Online naar beurs
De Nederlandse Internetaanbieder World Online International wil begin volgend jaar naar de Amsterdamse beurs. Het bedrijf zal het eerste Nederlandse Internetfonds zijn op het Damrak. World Online wil met de beursgang geld ophalen om zijn positie in Europa verder te versterken. Bestuursvoorzitter en oprichtster N. Brink denkt ook aan beursgang elders. Mogelijk is dan aan de Amerikaanse schermenbeurs Nasdaq. Brink verwacht dat het bedrijf 4 tot 5 miljard euro (tussen 8,8 en 11 miljard gulden) waard zal zijn op de beurs. Het in Rotterdam gevestigde World Online claimt marktleider te zijn in Europa met 600 duizend abonnees. Grootste aandeelhouder is de de Zwitserse Sandoz-Family Foundation, dat vorig jaar voor 540 miljoen gulden een meerderheidsbelang in het bedrijf kocht.


In het National Museum of American Art (NMAA) in Washington is van 22 oktober tot en met 3 januari een tentoonstelling gewijd aan de aquarellen van Edward Hopper (18821967). Op de website van het NMAA kan een digitaal 'plakboek' over de schilder worden doorgebladerd. Daarin staan onder meer foto's, oude krantenknipsels, persoonlijke brieven en natuurlijk afbeeldingen van zijn schilderijen. (www.nmaa.si.edu/hopper)

NRC Webpagina's
23 NOVEMBER 1999



( a d v e r t e n t i e )

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)