U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   B I N N E N L A N D
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Dossier Zuid-Holland 'bankiert'

Leningenlijst Ceteco
Lijst met de namen van bedrijven en instellingen waaraan en waarvan de provincie de afgelopen jaren geld heeft geleend alsmede de namen van de betrokken brokers.


Namen bedrijven bekend

Provincie leende meer risicovol uit

Door een onzer redacteuren
DEN HAAG, 19 NOV. De provincie Zuid-Holland heeft nog steeds enkele leningen met een hoog risicoprofiel uitstaan bij ondernemingen en financiële instellingen. De provincie heeft de namen van de bedrijven bekendgemaakt.

Bekend was al dat de provincie voor 1,7 miljard gulden had uitgeleend, niet aan wie het geld was verstrekt.

Het gaat om onder meer handels- en installatieconcern Internatio Muller. Dit Rotterdams bedrijf kreeg augustus 1998 een lening van 8 miljoen gulden met een looptijd van een kleine tweeëneenhalf jaar. Internatio heeft 'triple B' als risicoprofiel, een relatief hoge status.

De provincie heeft ook risicodragende leningen uitstaan bij onder meer Althon Beheer in Hoofddorp (triple BBB, ruim 21 miljoen gulden), OV Bank (triple BBB, tien miljoen Euro), Van der Moolen (triple BBB, ruim dertig miljoen gulden), de Indonesische Overzeesche Bank (single B, 240 miljoen gulden) en Banco Brasil (single B, zeventien miljoen gulden).

Toen de lening aan Internatio augustus 1998 werd gegund, had het bedrijf enkele dagen eerder een netto-winststijging van 15,6 procent ten opzichte van het jaar daarvoor bekendgemaakt. In de markt wordt opgemerkt dat het bedrijf, via geldmakelaar Prebon, een gunstige rente (4,4 procent) voor de lening bedong. Een katholieke woningbouwvereniging die destijds vrijwel op hetzelfde moment een lening van 7,3 miljoen gulden afsloot (met een zelfde looptijd en via dezelde geldhandelaar) betaalt 4,47 procent rente, terwijl het risico aanzienlijk lager (double AA) is ingeschat.

Een woordvoerder van Internatio zei vanmorgen dat de relatief gunstige rente voor zijn bedrijf het resultaat van "goed onderhandelen" is. "Ik neem aan dat door onze treasury-afdeling is gezegd: voor een hoger percentage gaat de deal niet door."

Leningen met weinig of geen risico staan uit bij onder meer KLM, electriciteitsbedrijf EZH, Raparco, Bouwfonds Nederlandse Gemeenten, ABN Amro Johannesburg, Rabobank, Waterschapsbank, SNS Bank, VSB Bank, Aegon, Kempen & Co, Achmea, ING, Ohra, Staal Bankiers.

  • volledige lijst: www.nrc.nl/Doc

  • NRC Webpagina's
    19 NOVEMBER 1999


    ( a d v e r t e n t i e s )

        Bovenkant pagina

    NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)