U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   M E D I A

NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Cijfers Dell in lijn met verwachtingen
De winst van het Amerikaanse computerbedrijf Dell is in het derde kwartaal van dit jaar gestegen naar 483 miljoen dollar. Dat bedrag was 42 procent hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. De omzet van Dell groeide in het derde kwartaal met 41 procent tot 6,78 miljard dollar. Dat heeft het bedrijf gisteren bekendgemaakt.

Internetpagina's slecht beveiligd
Het is slecht gesteld met de beveiliging van zakelijke Internetpagina's in Nederland. Ruim de helft van de bedrijven test de beveiliging van zijn eigen 'site' niet. Een kwart controleert hooguit een keer per jaar of de pagina is gekraakt of aangetast door een virus.

Orde in chaos
Grote rijkdom hebben de post-communisitische jaren negentig de Russische wiskundige Alexey Pajitnov gebracht. Van zijn computerspel Tetris, dat hij halverwege de jaren tachtig bedacht, zijn er tientallen miljoenen verkocht (alleen al van de Gameboy-versie 30 miljoen). Ook de verschillende driedimensionale uitvoeringen van Tetris voor de Nintendo 64 zijn razend populair. Tetris wordt als het meest verslavende spel ter wereld beschouwd.

TU Delft breekt met eerste Internetprof
Internet heeft de toekomst, maar de eerste internetprofessor moet al weer het veld ruimen. De aanstelling van ir. J. van Till aan de Technische Universiteit Delft wordt na de jaarwisseling niet verlengd. Volgens de raad van hoogleraren heeft Van Till, hoogleraar bedrijfstelecommunicatie, te weinig artikelen in gezaghebbende tijdschriften op zijn naam staan. Daarom moet hij de titel van hoogleraar inleveren, al hadden geldschieters wel belangstelling om de verlenging van het bijzonder hoogleraarschap te financieren. Van Till acht beoordeling op publicaties in zijn vakgebied minder gewenst. "Het kost jaren voor je zo'n artikel geplaatst hebt gekregen", zegt Van Till in Delta, het weekblad van de TU. "In mijn vak schiet iedereen in de lach bij een artikel van drie jaar oud." Voor de colleges van Van Till was veel interesse. "De collegezaal was altijd goed gevuld. Ik heb veel afstudeerders bij ICT-bedrijven kunnen plaatsen."

Utrecht krijgt regionale televisie
Omroep Amersfoort, Radio M en Omroep Utrecht RTV gaan regionale televisie maken voor de provincie Utrecht. De drie publieke omroepen starten een nieuwe organisatie die alle regionale en lokale televisieactiviteiten gaat verzorgen. Gisteren tekenden de betrokken partijen een overeenkomst op het Utrechtse provinciehuis.

Omzet van BOL groeit snel
De elektronische boekverkoper BOL, onderdeel van de Duitse mediagigant Bertelsmann, heeft in het eerste half jaar van zijn bestaan in Nederland een omzet geboekt van ruim 3 miljoen gulden. Via Internet verkocht het bedrijf ongeveer 70.000 titels. Volgens BOL spingt de omzet met gemiddeld 25 procent per maand omhoog. Directeur R. van Boekel van BOL Nederland verwacht dat de verkoop van cd's, die binnenkort begint, een nog snellere omzetstijging zal bewerkstelligen. "We denken in 1999 uit te komen op een omzet van 4,5 tot 5 miljoen gulden." Het best verkochte boek van de afgelopen maanden is Hannibal van Thomas Harris, de opvolger van Silence of the Lambs. BOL (www.bol.com) is nu vertegenwoordigd in Groot-Brittannië, Duitsland, Frankrijk, Spanje, Zwitserland en Nederland. Over 1999 wordt een groepsomzet van 50 miljoen gulden verwacht. Na de cd's wil het bedrijf beginnen met de verkoop van onder meer video's en software.

Millennium speelt Copaco parten
Pc-distributeur Copaco stelt zijn winstverwachting voor dit jaar naar beneden bij. Met name het tweede halfjaar verloopt met de blik op het komende millennium slechter dan het bedrijf uit Eindhoven had voorzien. Veel ondernemingen stellen het besluit om een nieuw computersysteem aan te schaffen uit tot na de millenniumwisseling, constateert Copaco. Bij de presentatie van de halfjaarcijfers in september voorspelde Copaco voor 1999 nog een autonome winstgroei van 10 procent. In de eerste negen maanden is de omzet 65 procent gestegen tot bijna 730 miljoen gulden. Zonder de overname van A-line, Amtron en Sydicom Distribution komt de omzetgroei uit op 18 procent.


Voor wie geen tijd heeft om boeken te lezen, maar wel de belangrijkste literatuur in zich wil opnemen, is er Book-A-Minute. Deze site biedt klassieke boeken als Jane Eyre, Beowulf, David Copperfield, Catcher in the Rye en verscheidene kinderboeken in een ultra-korte versie. Jane Eyre wordt bijvoorbeeld omschreven als 'mensen zijn gemeen tegen Jane, ze gaat weg, iemand gaat dood, ze komt terug.' (www.rinkworks.com/bookaminute)

NRC Webpagina's
12 NOVEMBER 1999



( a d v e r t e n t i e )

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)