U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   M E D I A

NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Eerste patentenoorlog in elektronische handel
In de sector van de elektronische handel is een strijd om patenten uitgebroken. Tot de hoofdrolspelers behoren Amazon.com en Microsoft. "In commercie via Internet zijn de inzetten en de risico's groter en is de invloed van patenten belangrijker dan ooit tevoren."

Een welkome aanvulling
Veel hedendaagse beeldende kunst is zelfs voor de ervaren museumbezoeker moeilijk te doorgronden. Probeer maar eens aan een 'ongeletterde' vriend uit te leggen wat de artistieke waarde is van een op de museumvloer omgekieperde stofzuigerzak of met spelden aan de muur geprikte vakantiekiekjes?

Prachtig, mislukt, bekroond
Het beste theateraffiche van het afgelopen seizoen is als reclamecampagne mislukt. De door het Theater Instituut ingestelde Theaterafficheprijs 1999 is gistermiddag uitgereikt aan het Amsterdamse ontwerpbureau Laboratorivm, makers van de affiches waarmee het Holland Festival de afgelopen zomer naar buiten trad. "Een briljante serie posters", aldus het juryrapport, dat verder vooral de 'cosmopolitische uitstraling' en de 'bijzondere fotografie' prijst. Uit de serie van tien koos de jury de foto met de voorbijlopende muzikanten als de allerbeste.

GLUREN MET WEBCAMS
Door de vele webcams hoeft zelfs de meest doorgewinterde reiziger in principe zijn of haar huis niet meer uit. Veel plaatsen ter wereld zijn immers via het net te bekijken. Dat geldt natuurlijk vooral voor plaatsen die in historisch of religieus opzicht belangrijk zijn.

Dell nadert Compaq
PC-fabrikant Dell Computer zit marktleider Compaq steeds dichter op de hielen. Compaq was het afgelopen kwartaal wereldwijd nog de beste verkoper, maar moest op de Amerikaanse thuismarkt Dell voor laten gaan. Het afgelopen kwartaal werden wereldwijd 27,89 miljoen pc's verkocht, 25 procent meer dan een jaar eerder, zo meldt het Amerikaanse onderzoeksbureau IDC. Compaq deed het met 3,84 miljoen verkochte apparaten het beste, Dell volgde met 3,24 miljoen pc's.

Spielberg op Internet
Regisseur Steven Spielberg, Microsoftpionier Paul Allen en de producenten van de film 'Apollo 13' richten samen een Internetbedrijf op: POP.com. Vanaf komend voorjaar is het gezelschap gezamenlijk actief met korte filmpjes (een tot zes minuten), de zogenoemde pops, die alleen zijn te zien op het wereldwijde web. Het nieuwe samenwerkingsverband, waarin ook de Internet-zoekmachine Lycos deelneemt, wil pionieren met live-televisie op het Internet. Bezoekers van de website hebben invloed op de programmering en kunnen filmpjes aanvragen.

Telfort wijst claim af
Telfort weigert in te gaan op de schadeclaim die pizzaketen Al Capone's bij het telefoniebedrijf heeft neergelegd. Al Capone's eist een tegemoetkoming van zo'n 2 miljoen gulden, omdat het vrijdagavond telefonisch onbereikbaar was. Al Capone's stapt nu binnen twee drie weken naar de rechter. Telfort vindt de hoogte van de schadeclaim in geen verhouding staan tot de omzetschade die de pizzaketen zou hebben geleden.

'20.000 banen weg bij Japanse NTT'
De Japanse telefoongigant NTT (Nippon Telegraph & Telephone) wil 20.000 banen schrappen. Dit heeft het bedrijf meegedeeld in zijn prospectus voor de emissie volgende maand van bijna een miljoen aandelen, zo heeft de Wall Street Journal vanmorgen gemeld. Volgens het prospectus moet het aantal werknemers bij de NTT-groep tot maart 2003 dalen van 224.000 tot "iets meer dan 200.000. In het prospectus staat volgens de Wallstreet Journal ook dat NTT zijn jaarlijkse investeringen gaat verminderderen van 2,73 biljoen yen tot 2,43 biljoen yen (21,48 miljard euro) in 2003.

Microsoft neemt belang in Telewest
Het Amerikaanse concern Microsoft neemt voor 3 miljard dollar (6,2 miljard gulden) een belang van 29,7 procent in het Britse kabelbedrijf Telewest. Verkoper is MediaOne. De transactie is een uitvloeisel van een in mei gesloten akkoord waarbij Microsoft voor 5 miljard dollar een belang van 3 procent nam in AT&T nadat dat concern MediaOne had overgenomen.

AT&T ziet winst dalen
Het bedrijfsresultaat van het Amerikaanse telecom- en kabelbedrijf AT&T is in in het derde kwartaal gezakt met 4,5 procent tot 1,75 miljard dollar (3,6 miljard gulden). De omzet nam 5,6 procent toe tot 16,3 miljard dollar. De winstdaling houdt onder meer verband met de fusie met kabelbedrijf TCI.

NRC Webpagina's
26 OKTOBER 1999



( a d v e r t e n t i e )
SIRE - Doof

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)