U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   M E D I A

NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Koersval Baan na slechte cijfers
De koers van het aandeel Baan is vanochtend met ongeveer 10 procent gekelderd op de Amsterdamse beurs. Dat gebeurde in reactie op de publicatie van de jongste kwartaalcijfers van het Nederlandse softwarebedrijf, die fors slechter uitvielen dan verwacht.

Verkoop IBM-pc in VS alleen via Internet
IBM zal personal computers in de VS alleen nog maar via het internet verkopen. Het Amerikaanse computerconcern bespaart daarmee de uitbetaling van beloningen aan detaillisten die de pc-modellen uitstallen. De computerdivisie van IBM is al enige tijd verliesgevend. Vorig jaar bedroeg het verlies nog bijna 1 miljard dollar, dit jaar zal het enkele honderden miljoenen dollars bedragen. IBM verdient daarentegen steeds meer geld met Internetdiensten. In Europa blijft de pc-verkoop via detaillisten lopen.

Mannesmann: 67 miljard in Britse mobiele telefonie
Het Duitse concern Mannesmann neemt het Britse mobiele-telefoniebedrijf Orange over voor 19,8 miljard pond sterling (67 miljard gulden). Hierover is overeenstemming bereikt met de directie van Orange en de grootste aandeelhouder, het in Hongkong gevestigde conglomeraat Hutchison Whampoa.

Brillen in soorten en maten
Het anti-socialistische element K. Friedrich (1961), woonachtig in het eertijdse Oost-Berlijn, had een leuk clubje vrienden om zich heen. Zij waren net zulke 'elementen' als hij en wisten zich derhalve verzekerd van 24-uurs 'zorg' door de communistische overheid. Maar zo bevriend waren ze ook weer niet dat ze tot in lengte van dagen met elkaar van deze zorg wilden blijven genieten en dus ondernam de één na de ander pogingen om eronder vandaan te komen teneinde in het Westen een nieuw leven te beginnen.

GLUREN MET WEBCAMS
Langs de Nederlandse stranden staan talloze camera's. Onvermoeid turen zij vierentwintig uur per dag de kustlijn van onze territoriale wateren af. Deze 'beachcams' verschaffen belangrijke informatie aan waterminnaars. Is het een goede dag om te zeilen? Is het lekker strandweer? Is de wind stevig genoeg? Zo weten surf- en zeilfanaten of ze hun vaartuigen moeten gaan optuigen of dat ze hun waterdichte pakken in de kast kunnen laten.

Britannica
De lancering van de Encyclopedia Britannica op het Internet mislukte gisteren. Na het bericht dat de inhoud van de encyclopedie gratis op het world wide web was verschenen, klikten velen tevergeefs www.britannica.com aan. De site kon de vraag niet aan. "Onze pr was beter dan onze technologie", zei een woordvoerder. Het probleem is verholpen.

Explosie Internethandel
De Nederlandse uitgaven aan handel via het Internet neemt explosief toe. De bijna drie miljoen Internetgebruikers geven dit jaar tweeëneenhalf keer zoveel geld uit aan producten die zij online hebben gekocht. De totale uitgaven zullen naar verwachting uitkomen op circa 2,8 miljard gulden. De toename is volgens onderzoeksbureau Pro Active toe te schrijven aan de forse groei van zakelijke inkopen via het wereldwijde web. Bedrijven spenderen dit jaar meer dan 2 miljard, denkt het bureau, terwijl dat vorig jaar nog 450 miljoen was. De privé-aankopen verdubbelen naar verwachting tot ongeveer 750 miljoen.

Nieuwe topman HMG
Dick van der Graaf wordt de nieuwe topman van de Holland Media Groep (HMG), het bedrijf achter de televisiezenders RTL4, RTL5 en Veronica. Hij volgt daarmee Pieter Porsius op die het bedrijf vorige week na vele interne conflicten verliet. Van der Graaf was sinds kort lid van de raad van bestuur. Namens aandeelhouder CLT/Ufa treedt Jean-Charles de Keyser toe.

Waarschuwing HITT
HITT rekent voor dit jaar op slechts een bescheiden resultaat. Eerder liet de softwareproducent uit Apeldoorn, voortgekomen uit een divisie van Hollandse Signaal, weten af te stevenen op eenzelfde winst uit de gewone bedrijfsuitoefening als vorig jaar, 2,6 miljoen gulden, maar een verlies over de eerste zes maanden van 2 miljoen heeft het bedrijf minder optimistisch gestemd.

Compaq verhuist naar Leidsche Rijn
De Nederlandse tak van het Amerikaanse computerbedrijf Compaq concentreert de vestigingen in Gouda, Utrecht en Hoofddorp in 2002 in een nieuwbouwcomplex in Leidsche Rijn, aan de westkant van Utrecht. Compaq is al begonnen met de voorbereidingen voor de operatie, waarbij meer dan duizend mensen zijn betrokken. De medewerkers in Hoofddorp verhuizen al volgend jaar naar Utrecht.

Alliantie VNU met reclamebureau
Uitgever VNU gaat een samenwerkingsverband aan met reclamebureau Normad & Blend Communicatie om reclame te exploiteren via VNU's internetsites. Het uitgeversconcern biedt adverteerders de mogelijkheid hun producten online aan te prijzen. VNU neemt een belang van 80 procent in het samenwerkingsverband, dat de naam MediaNet meekrijgt.

Geen vaste prijs voor bellen naar GSM's
Er gaat een streep door de vaste prijs voor bellen naar een mobiele telefoon. KPN mag niet, zoals nu, hetzelfde tarief berekenen voor het telefoneren naar verschillende GSM-aanbieders, waarvan Nederland er reeds vijf rijk is. Zo kan bellen vanaf een vast toestel naar een mobiele telefoon van de ene maatschappij goedkoper zijn dan naar die van een andere. Dat hangt af van het tarief van het GSM-bedrijf. Met de maatregel, die telecomwaakhond Opta gisteren heeft uitgevaardigd, zullen de prijzen omlaag gaan, vermoedt de Opta. De organisatie ergert zich er al jaren aan dat het bellen naar een GSM zo duur is. "Met de mobiele markt gaat het heel goed, er is veel concurrentie, behalve daar", aldus een woordvoerder van de Opta. KPN strijkt tot nu toe eventuele verschillen tussen de vijf aanbieders vlak, maar dat mag in de toekomst niet meer. Daardoor wordt het voor consumenten duidelijk wie het goedkoopst is bij het bellen van vast naar mobiel.


Het Groninger Museum voegt zaterdag een nieuw element aan haar website toe: een virtuele wandeling door de verschillende paviljoens van het museum. Tijdens de wandeling zijn onder meer kunstwerken te zien die vorige directeur Frans Haks selecteerde. Op de site staat ook een deel van de collectie, er kan worden 'gefunshopt' en er is een uitgebreide diavoorstelling te vinden over de architectuur van het museum.

(www.groninger-museum.nl)

NRC Webpagina's
21 OKTOBER 1999



( a d v e r t e n t i e )
SIRE - Doof

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)