U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   M E D I A

NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Overname kranten stuit op verzet NMa
De voorgenomen overname van de vijf dagbladen van uitgever VNU in Zuid- en Oost-Nederland door Wegener Arcade stuit op verzet van de kartelautoriteiten. Wegener krijgt door de aankoop in sommige regio's een monopoliepositie. Uiteindelijk kan de toezichthouder de overname verbieden.

Leger Israel manipuleert de pers
Het Israelische leger manipuleert zowel belangrijke Arabische als Israelische kranten om nieuws op te nemen over het gevaar dat Israel van de zijde van Iran en de fundamentalistisch-shi'itische beweging Hezbollah zou bedreigen. Israels gezaghebbendste krant, Ha'aretz , opent vandaag met een artikel over de manier waarop de eenheid psychologische oorlogsvoering van het leger te werk gaat om het vijandbeeld van Iran te versterken.

SBS en TMF samen tegen RTL4
SBS en Arcade slaan de handen ineen in de concurrentiestrijd tegen de Holland Media Groep. Voorlopig blijft het bij innige samenwerking, op termijn is verkoop van TMF en Radio 10 Gold aan SBS niet ondenkbaar.

'Oorlog' Angelsaksische pers op Duitse bodem
Angelsaksische uitgevers hebben Duitsland ontdekt. Duitsers lezen dagelijks 31 miljoen kranten. Ook als economisch centrum wordt het land steeds interessanter. Een oplaaiende krantenoorlog.

Endemol herstelt zich na zwak eerste halfjaar
De nettowinst van Endemol is in het afgelopen boekjaar (dat loopt tot 31 juli 1999) gestegen met 20 procent tot 92,5 miljoen gulden. Daarmee maakte de televisieproducent een teleurstellend eerste halfjaar goed.

Gevoelige zieltjes
"Als dit niet meer kan", riep de account director van het betrokken reclamebureau dit voorjaar in deze hoek uit, "wat kunnen we dan nog wèl doen?" 's Mans uiting van wanhoop sloeg op een reclamefilmpje voor Prodent Lemon, waarin een jeugdige automobilist na het gebruik van deze tandpasta een ademtest aflegt met verrassend gevolg: de tot verbaliseren geneigde politie-agente zoent hem vol op de mond. Een klacht van een vrouwelijke brigadier, die zich aangetast voelde in haar integriteit, werd door de Reclame Code Commissie toegewezen.

Drie gegijzelde Portugezen vrij
Drie Portugese journalisten die 27 september in het zuidoosten van Iran werden ontvoerd door drugshandelaars, zijn vrijgelaten, zo deelt Teheran mee. Het was de derde gijzeling van buitenlanders in het gebied dit jaar. Doel van de daders is gevangen medestanders vrij te krijgen.

Akkoord over CAO tijdschriftjournalisten
De journalistenvakbond NVJ heeft gisteren met de uitgevers een principeakkoord bereikt over een nieuwe CAO voor journalisten bij publiekstijdschriften en opiniebladen. De afspraken voorzien in een loonsverbetering van 2 procent per 1 januari en 1,5 procent per 1 juli 2000. De CAO heeft een looptijd van vijftien maanden en betreft in totaal achthonderd werknemers.

Dell waarschuwt na beving
De Amerikaanse computerfabrikant Dell, de tweede ter wereld, heeft gisteren gewaarschuwd dat de winst in het derde kwartaal lager zal uitvallen door de recente aardbeving in Taiwan. Volgens Dell wordt de lagere winst veroorzaakt door prijsstijgingen voor geheugenchips en lcd- en platte beeldschermen. Die zijn het gevolg van schaarste op de chipmarkt, doordat Taiwanese fabrikanten tijdelijk de productie moesten staken door de beving. De productie in Taiwan, waaronder die van Taiwan Semiconductor en United Microelectronics, is nu hervat. De prijzen voor computerchips zijn al 25 procent gestegen, aldus Dell. Het concern maakt 11 november de cijfers bekend. Onlangs meldde branchegenoot Apple ook problemen door de aardbeving.

Samenwerking IBM en Cisco
Het Amerikaanse computerconcern IBM heeft een samenwerkingsverband gesloten met Cisco Systems, dat gespecialiseerd is in computernetwerken. De twee bedrijven slaan de handen ineen om zakelijke software via het Internet te leveren. IBM volgt daarmee Sun Microsystems en Hewlett-Packard, die ook pogingen ondernemen om via internetverspreiding de dominante positie van Microsoft op de softwaremarkt aan te tasten.

Russen: betere copyright-bescherming
Rusland heeft beloofd Europese muuziekopnames van voor 1995 een betere copyright-bescherming te geven. Het heeft daarover een overeenkomst met de Europese Unie gesloten. Dat betekent dat opnames daadwerkelijk beschermd zullen worden tegen het illegaal kopiëren. Tot dusver gold die bescherming in Rusland alleen voor opnames van na 1995, terwijl Russische opnames in Europa gevrijwaard zijn van het schenden van copyright als ze dateren van 1943 of later.

Kaartverkoop legt telefoonnet lam
De voorverkoop voor het EK-kwalificatieduel tussen de voetbalploegen van Engeland en Schotland heeft gisteren in Engeland het telefoonverkeer tijdelijk lamgelegd. British Telecom maakte gisteren bekend dat door technische tekortkomingen pas 10.000 van de 25.000 beschikbare kaarten zijn verkocht. Er waren 200 telefoonlijnen vrijgemaakt voor de voorverkoop van het duel dat op 17 november op Wembley wordt gespeeld. Om acht uur 's morgens, een uur voordat de lijnen open zouden gaan, waren al 10.000 oproepen geregistreerd.


Naast de collecties van bestaande musea, zijn op Internet ook oorsponkelijke digitale musea en galerieën verschenen. Een daarvan is RGB Gallery ('rgb' staat voor rood, groen en blauw; de samenstellende kleuren van een beeldscherm), die het werk van jonge multimedia kunstenaars tentoonstelt. In de collectie beelden die met geluid worden geïllustreerd. Via de muis 'wandelt' de bezoeker van schilderij naar schilderij. (www.hotwired.com/rgb)

NRC Webpagina's
19 OKTOBER 1999



( a d v e r t e n t i e )
SIRE - Doof

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)