U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   K O R T   N I E U W S
Internetgids - in een duidelijke en heldere taal
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Nyerere overleden
ROTTERDAM, 14 OKT. De vroegere president van Tanzania, Julius Nyerere, is vanmorgen op 77-jarige leeftijd in een Londens ziekenhuis overleden. Hij leed aan leukemie. Nyerere was een van de belangrijkste Afrikaanse staatslieden van deze eeuw. Zijn overlijden werd vanmorgen bekendgemaakt via de Tanzaniaanse staatsradio door de huidige president, Benjamin Mkapa. "Ik weet dat de dood van de vader des vaderlands veel mensen zal schokken en verontrusten", zei Mkapa. "Er zijn velen die vrezen dat de nationale eenheid zal afbrokkelen, dat de unie (van Tanganyika en Zanzibar) uit elkaar zal vallen en dat de betrekkingen met onze buurlanden zullen verslechteren na het verscheiden van Nyerere." Mkapa probeerde die ongerustheid weg te nemen door te verzekeren dat het fundament dat Nyerere gelegd heeft voldoende stevig is. Nyerere leidde zijn land naar de onafhankelijkheid in 1961, hij was president van 1961 tot zijn vrijwillig aftreden in 1985.

VVD-senatoren weer probleem voor de coalitie
DEN HAAG, 14 OKT. Een meerderheid van de Tweede Kamer en het kabinet willen de politieke rol van de Eerste Kamer ingrijpend beperken. Over de te volgen strategie wordt binnen de coalitie verschillend gedacht. Kern van het probleem is dat de Eerste Kamer zelf moet meewerken aan het wijzigen van de positie van de senaat. Evenals in de Nacht van Wiegel, half mei, toen een grondwetswijziging voor invoering van een correctief referendum werd afgestemd, vervult de VVD-fractie in de Eerste Kamer een sleutelrol in deze kwestie. De VVD-fractie in de Tweede Kamer is bereid mee te werken aan maatregelen die voor de liberale Eerste-Kamerfractie vooralsnog onaanvaardbaar zijn. De Tweede Kamer wil het vetorecht van de Eerste Kamer drastisch beperken. Binnen de paarse coalitiefracties groeit steun voor een constructie waarbij wetsvoorstellen alleen bij tweederde meerderheid kunnen worden verworpen.

'In Oost-Timor geen bewijs van massamoorden'
DILI, 14 OKT. Er is volgens de Verenigde Naties "geen spoor van bewijs" dat er vorige maand in Oost-Timor massamoorden zijn gepleegd. "Het is onwaarschijnlijk dat er een grootschalig bloedbad is aangericht", zei woordvoerder Michel Barton gisteren in de hoofdstad Dili. Mensenrechtenorganisaties schatten eerder dat er tienduizenden doden waren gevallen.

Extra geld voor ziekenhuizen
DEN HAAG, 14 OKT. De zorgverzekeraars steken dit jaar nog extra geld in een betere organisatie van de ziekenhuizen. Het gaat daarbij onder meer om de invoering van poliklinieken voor de behandeling van patiënten met klachten aan borst, rug, vaten of bekkenbodem.

Akkoord Barak met kolonisten
TEL AVIV, 14 OKT. De Israelische premier Ehud Barak en de leiders van de kolonisten zijn vannacht tot overeenstemming gekomen over de vreedzame ontruiming van twaalf illegale vestigingsplaatsen in bezet gebied. In de Israelische politieke verhoudingen is het vannacht bereikte akkoord zonder precedent.

GAK-top krijgt 300 pct meer
ROTTERDAM, 14 OKT.De beloning van het bestuur van de GAK Groep NV is sinds de verzelfstandiging van deze uitvoerder van de sociale zekerheid in 1996 verviervoudigd. Dat blijkt uit het jongste jaarverslag. De commissarissen, die de stijging fiatteerden, verhoogden hun eigen vergoeding van 1997 op 1998 met 65 procent.

Amazon.com ook in Den Haag
DEN HAAG, 14 OKT. Het Amerikaanse Internetbedrijf Amazon.com zal begin volgend jaar een Europees call-centre in Den Haag openen. Dit zal waarschijnlijk een groei van driehonderd tot vijfhonderd banen voor de gemeente Den Haag opleveren. Het Amerikaanse bedrijf is de grootste Internetboekhandel ter wereld.

Verbod op loterijfusie
ROTTERDAM, 14 OKT. De voorgenomen fusie tussen de Lotto, de Staatsloterij en de Bankgiroloterij stuit op een verbod van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa), de instelling die toeziet op de concurrentieverhoudingen. Samen zouden de drie te dominant worden.


NRC Webpagina's
14 OKTOBER 1999



( a d v e r t e n t i e s )

NRC Weekeditie voor het Buitenland

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)