U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   K O R T   N I E U W S
Internetgids - in een duidelijke en heldere taal
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Mundell wint Nobelprijs voor economie
ROTTERDAM, 13 OKT. De Nobelprijs voor de economie is toegekend aan de Canadese econoom Robert Mundell. Dit heeft de Koninklijke Zweedse Academie voor Wetenschappen vanmiddag bekendgemaakt. De prijs, van omgerekend 2 miljoen gulden, is aan Mundell toegekend voor zijn "analyse van monetair en begrotingsbeleid onder verschillende wisselkoersregimes, en zijn analyses van optimale valutagebieden". De toekenning van de prijs voor het vakgebied van Mundell komt in het jaar dat elf Europese landen, waaronder Nederland, de ene Europese munt, de euro, hebben ingevoerd. De problematiek van het voeren van een gemeenschappelijk rentebeleid en het voeren van een begrotingsbeleid in een muntunie zijn door Mundell, die geldt als een autoriteit op dit gebied, uitputtend beschreven.

Ministerie betaalde niet-erkende drugskliniek
ROTTERDAM, 13 OKT. Op kosten van het ministerie van Justitie zijn drugsverslaafden opgevangen in het niet-erkende afkickcentrum De Schakel in Beekbergen, dat volgens een recent, vertrouwelijk rapport van de Inspectie voor de Gezondheidszorg "zelfs niet" voldoet "aan de minimale eisen van kwaliteit van zorg". De Inspectie is bijzonder kritisch over de huisvesting van de verslaafden in De Schakel en het ontbreken van een duidelijk behandelplan. Bovendien voldoet De Schakel niet aan de wet op de geneesmiddelenvoorziening, de opiumwet en de kwaliteitswet zorginstellingen, aldus de Inspectie. De Schakel mag voorlopig geen enkele verslaafde meer opnemen. Gebeurt dit niet, dan zal de Inspectie minister Borst (Volksgezondheid) adviseren het centrum te sluiten.

Nederlandse hulpverlener in Burundi vermoord
ROTTERDAM, 13 OKT. Hutu-rebellen in Burundi hebben gisteren twee hulpverleners van de Verenigde Naties in koelen bloede vermoord: de 34- jarige Saskia von Meijenfeldt uit Nederland en een Chileen. Nog zeven anderen werden gedood bij een aanval van de rebellen op een hulpkonvooi van de VN.

Nieuwe bewakers van beursregels
AMSTERDAM, 13 OKT. Voormalig Shelltopman C. Herkströter wordt voorzitter van de onafhankelijke commissie die schendingen van de Amsterdamse beursregels moet onderzoeken. De commissie telt vijftien zwaargewichten uit wetenschap en bedrijfsleven.

Arrestatie na moord Vaatstra
LEEUWARDEN, 13 OKT. De hoofdverdachte van de moord op de 16-jarige Marianne Vaatstra uit Zwaagwesteinde, een 26-jarige Irakees, is op verzoek van de Leeuwarder justitie dit weekeinde in Istanbul aangehouden. Tegen de man, een voormalige bewoner van het asielzoekerscentrum 'De Poelplaets' in Kollum, liep een internationaal opsporingsbevel.

ÖVP besluit niet te regeren
WENEN, 13 OKT. De politieke situatie in Oostenrijk is onvoorspelbaar geworden nu de conservatieve ÖVP besloten heeft niet te gaan regeren. Hoewel ze na de verkiezingen van vorige week evenveel zetels in het parlement bezet als de extreem-rechtse FPÖ, verkiest de partij toch de oppositie, zo besloot het partijbestuur.

Golkar kiest voor Habibie
JAKARTA, 13 OKT. Golkar, de partij die dertig jaar lang oppermachtig was in Indonesië, heeft vanmorgen president B.J. Habibie naar voren geschoven als presidentskandidaat. De partij houdt echter de mogelijkheid open om een andere kandidaat te steunen. De presidentsverkiezing wordt volgende week woensdag gehouden.

Schotten spelen tegen Engeland
AKEN, 13 OKT. Schotland treft Engeland in de play-offs van de kwalificatieronde van het EK voetbal. De winnaar plaatst zich voor Euro 2000, volgend jaar in België en Nederland. Dat heeft de loting in Aken vanmiddag bepaald. De andere wedstrijden zijn: Israel-Denemarken, Slovenië-Oekraïne en Ierland-Turkije.


NRC Webpagina's
13 OKTOBER 1999



( a d v e r t e n t i e s )

NRC Weekeditie voor het Buitenland

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)