U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    R A D I O  &   T E L E V I S I E  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S e l e c t i e


Televisie

Radio

B E E L D :
Eerlijke natuur
Tip: als u achter het net vist voor een voorstelling kunt u nog altijd naar zwarthandelaar Golden Tulip, maar er moet wel een driegangendiner van 565 gulden bij worden geslikt. Sinds gisteren doet die hotelketennaam me denken aan een Chinees goksyndicaat. De leuke jonge jongens met de gsm's hebben de zwaarste zonde begaan in de zakenwereld: imagobeschadiging. Er zal daar flink zijn vergaderd vandaag over "het beeld naar buiten toe". Zelfs als doorgewinterde buiskijker meende ik iets authentieks te zien twinkelen in de betraande ogen van caberetier Youp van 't Hek, toen hij achter een katheder met twintig microfoons de millennium-voorstelling afgelastte. Zo op de bank met de afstandsbediening in de hand begin je al gauw valse motieven te verzinnen. Hij krijgt de publicity waar de corporate communications department van Golden Tulip van zou watertanden.


T V   V O O R A F :


Een gewaarschuwd mens
"Fake is as old as the Eden tree", zei Orson Welles ooit. Zelf betoonde hij zich een meesterbedrieger door zijn nep-radiodocumentaire War of the Worlds (1938) zo echt te laten lijken dat de luisteraars werkelijk dachten dat er marsmannetjes waren geland in Amerika. Vanavond vertoont Net5 het nieuwste staaltje filmisch bedrog. De documentaire The Curse of the Blair Witch belicht zogenaamd de achtergronden bij de gebeurtenissen zoals die in de film The Blair Witch Project zijn vastgelegd. Laatstgenoemde film is de meest winstgevende Amerikaanse film aller tijden. Het oorspronkelijke budget bedroeg een luttele 35.000 dollar, terwijl de Amerikaanse recette boven de 140 miljoen dollar uitkomt.


F I L M   V O O R A F :


G
Een groundhog is een wezenloos grote marmot, een soort landbever maar dan met een klein staartje, die elk jaar precies op 2 februari uit zijn winterslaap ontwaakt. Als hij dan zijn schaduw ziet, zal de winter nog zes weken aanhouden, anders begint de lente. Punxsutawney, Pennsylvania, is de plaats waar Groundhog Day al het langst gevierd wordt. In het gehucht wordt jaarlijks op feestelijke wijze een marmot uit een houten hok getild, aan wie jolige mannen met hoge hoeden vragen of hij zijn schaduw heeft gezien. Het is ordinair volksvermaak en weerman Phil Conners (Bill Murray) staat daar vér boven. Maar hij moet wel elk jaar op tv de festiviteiten verslaan. Dit jaar zit het nog meer tegen dan anders. De marmot voorspelt kou, door een sneeuwstorm moet de televisieploeg in het dorpje overnachten, en de volgende ochtend blijkt het opnieuw Groundhog Day. En de dag erna ook. En de dag dáárna. En alleen Conners beleeft de dag eindeloos vaak; voor alle anderen is het gewoon telkens een nieuwe dag.


NRC Webpagina's
13 OKTOBER 1999


Videoclip


E-mail uit New York

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)