U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   M E D I A

NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

KPN trekt nimmer klanten voor
Internet is een wereld zonder grenzen en daarin schuilt zijn aantrekkingskracht. Iedereen kan zijn eigen gang gaan: e-mailen, zelf homepages bouwen, surfen over het wereldwijde web tot in de verste uithoeken van 'cyberspace'. En nu de drempel tot Internet steeds lager wordt, melden zich dagelijks nieuwe gebruikers in de voorportalen van het wereldwijde web. Iedereen is straks 'on line'. Prachtig toch?

Krant kan niet overleven zonder Internet
Dagbladen zullen in de nabije toekomst verdwijnen als zij niet meer geld steken in de ontwikkeling van Internetedities, vindt Theo van Stegeren. Alleen op die manier kunnen de teruglopende advertentie-inkomsten worden tegengegaan.

Stelen van artiesten
Dit gaat over een reclamecampagne die nog niet aan het daglicht is getreden. De campagne begint half oktober en heeft als doel het publiek te doordringen van de schadelijke gevolgen van gekopieerde cd's. Niet de industrie fungeert als afzender, maar een groep artiesten. Hun boodschap luidt dat de handel in zulke illegale schijfjes geld aan de markt onttrekt; geld dat nodig is om nieuwe artiesten te ontdekken en nieuwe opnamen te maken.

Nederlanders kijken meer tv
Nederlanders van zes jaar en ouder keken vorig jaar volgens de jaarcijfers van de NOS Kijk- en Luisteronderzoek 2 uur en 45 minuten per dag naar de buis. Dat is 10 minuten meer dan in 1997. Koningin Beatrix die zestig werd, de Olympische Winterspelen in Nagano, het huwelijk van prins Maurits en Marilène, het WK-voetbal in Frankrijk trokken de meeste kijkers.

Manuscripten Kraków weg
De Poolse justitie stelt een onderzoek in naar de diefstal van een groot aantal antieke boeken, landkaarten en manuscripten uit de beroemde Jagieonen-bibliotheek in de Poolse stad Kraków. Hoewel nog geenszins vaststaat wat er precies is gestolen, heeft de justitie al een lijst opgesteld van vijftig verdwenen boeken ter waarde van honderdduizenden dollars. Verder zijn er zeker zes oude atlassen en vijfhonderd oude landkaarten weg. Volgens het blad Gazeta Wyborcza betreft de diefstal ook honderden manuscripten uit de zogenoemde Pruisische collectie (waarvan partituren van Mozart en Beethoven deel uitmaken), maar dit wordt door de Poolse justitie ontkend.

Alcatel breidt uit
Het Franse telecomconcern Alcatel koopt voor ongeveer 1,5 miljard dollar (ruim 3 miljard gulden) in aandelen het Amerikaanse Genesys Telecommunications Laboratories, dat actief is in telecomtechnologie. Volgens Alcatel is Genesys een aanvulling op de vijf andere aanwinsten het afgelopen jaar in de Verenigde Staten, waaronder DSC en Xylan. Alcatel zegt nu klaar te staan om in te kunnen spelen op de explosieve stijging van de vraag naar de integratie van dataverkeer en gewone telefonie in de Verenigde Staten.

'Geen 2000-vluchten'
Luchtvaartmaatschappij KLM schrapt een groot deel van de voorgenomen vluchten tijdens de eeuwwisseling. Reden is niet de angst voor millenniumproblemen in de automatisering, maar de geringe belangstelling van consumenten. Zoals het er nu voorstaat, voert de luchtvaartmaatschappij nog maar vijf vluchten over de Atlantische Oceaan uit. Tijdens de vorige jaarwisseling waren dat er nog 35. KLM laat vrijwel alle Europese middag- en avondvluchten vervallen. Ook partner Northwest schrapt veel vluchten. Terwijl de tickets voor de millenniumnacht onverkocht blijven, zijn er nauwelijks voldoende vliegtuigstoelen rond de kerstdagen. De vraag ligt in die periode 50 procent hoger dan normaal.

Malafide advertentieverkopers actief
Honderden bedrijven hebben de afgelopen dagen geklaagd bij de stichting Eerlijk Zakendoen over malafide advertentieverkopers. Volgens de stichting zijn de afgelopen 10 dagen twee oplichters actief, die nietsvermoedende bedrijven dreigen met een rechtszaak als ze een neprekening niet betalen. Het zou telkens gaan om Hofman Advertising uit Veendam, die 497,90 gulden eist voor een advertentie in een onbekende uitgave, en Holland Media Service uit Muntendam (vlak bij Veendam). De Groninger advertentieverkopers zijn beide eenmanszaken met een geheim telefoonnummer.

VNU koopt Medical Media
De Nederlandse uitgever VNU heeft een belang genomen van 50 procent in Medical Media, een medische Internetuitgeverij uit Den Haag. Daarbij hoort onder meer de website www.ziekenhuis.nl met 650.000 page views per maand. De website, waarmee de Nederlandse ziekenhuizen zich presenteren aan het algemene publiek, groeit volgens VNU met 10 procent per maand.

Uitbreiding samenwerking IBM en Dell
De Amerikaanse computerfabrikanten IBM en Dell hebben hun samenwerking uitgebreid. IBM gaat technische dienstverlening leveren ter waarde 6 miljard dollar (12,7 miljard gulden) aan klanten van Dell. De overeenkomst sluit aan bij een akkoord dat in maart werd gesloten, waarbij Dell de komende zeven jaar voor 16 miljard dollar aan computerproducten zal kopen van IBM. Gisteren is in Londen de hoorzitting over de uitlevering van de Chileense ex-dictator Pinochet begonnen. De 83-jarige Pinochet werd in oktober vorig jaar op verzoek van de Spaanse justitie in Engeland aangehouden. De website van Amnesty International USA biedt uitgebreide informatie over de ex-president: nieuwsberichten en achtergrondartikelen, waaronder een overzicht van het regime. (www.amnestyusa.org/countries/chile/)

NRC Webpagina's
28 SEPTEMBER 1999



( a d v e r t e n t i e )
SIRE - Doof

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)