U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   K O R T   N I E U W S
Internetgids - in een duidelijke en heldere taal
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Opnieuw forse nederlaag voor Schröders SPD
BERLIJN, 20 SEPT. De sociaal-democratische partij (SPD) van bondskanselier Gerhard Schröder heeft zondag in de Oost-Duitse deelstaat Saksen haar grootste nederlaag sinds de Tweede Wereldoorlog geleden. Minister-president Kurt Biedenkopf (CDU) - 'Koning Kurt'- behaalde met 56,9 procent (1,2 procent verlies) voor de derde keer de absolute meerderheid. De SPD viel ver terug en kreeg slechts 10,7 procent van de stemmen, een verlies van bijna 6 procent. Ze raakte daarmee haar positie als tweede partij kwijt aan de oud-communistische PDS, die 22,2 procent van de stemmen behaalde (winst 5,7). De Groenen (2,6 procent) en de liberale FDP (1,1) haalden niet eens de kiesdrempel.

Raisa Gorbatsjov overleden
MÜNSTER, 20 SEPT. In het universiteitsziekenhuis van het Duitse Münster is vanochtend vroeg op 67-jarige leeftijd Raisa Gorbatsjova overleden, de vrouw van Michail Gorbatsjov, de laatste president en partijleider van de Sovjet-Unie. Gorbatsjova, die tijdens het bewind van haar man bekendheid genoot als 'de eerste Russische First Lady', was eind juli met leukemie (bloedkanker) in het ziekenhuis opgenomen. Ze werd er met chemotherapie behandeld.

Rusland trekt troepen samen bij Tsjetsjenië
MOSKOU, 20 SEPT. Rusland heeft aan de grens tussen de Russische deelrepubliek Dagestan en Tsjetsjenië 30.000 militairen samengetrokken die formeel als een 'cordon sanitaire' moeten dienen bij de bestrijding van het 'Tsjetsjeense terrorisme'. Tegelijkertijd worden zware bombardementen uitgevoerd op de bases van vermeende terroristen in Tsjetsjenië. Volgens de Tsjetsjeense leiding zijn bij die bombardementen tot nu toe 250 doden gevallen. Moskou houdt het op 140 gedode islamitische fundamentalisten. Westerse verslaggevers in Tsjetsjenië citeerden gisteren ooggetuigen die zeiden dat de bombardementen heviger zijn dan die tijdens de Tsjetsjeense oorlog van 1994 tot 1996.

Ondertekening akkoord over UÇK uitgesteld
PRISTINA, 20 SEPT. Na een dag vol verwarring is vannacht de ondertekening van het akkoord over de demilitarisering (en opheffing) van het Kosovo Bevrijdingsleger UÇK met 48 uur uitgesteld, tot morgenavond middernacht.

'Bij dementie geen euthanasie'
DEN HAAG, 20 SEPT. Verpleeghuisartsen vinden dat het kabinet te ver gaat met het wetsvoorstel over euthanasie. Het voorstel voorziet in legalisering van de schriftelijke wilsverklaring waarin iemand vraagt om euthanasie als hij gaat dementeren.

Massale valpartij skeelers in tunnel
AMSTERDAM, 20 SEPT. Ruim zeventig skeelers zijn gisteren gewond geraakt bij een massale valpartij in de IJtunnel in Amsterdam. Zij deden mee aan een jaarlijks skeelerevenement met 4.000 deelnemers.

Haider wint fors in Vorarlberg
ROTTERDAM, 20 SEPT. Bij verkiezingen in de Oostenrijkse deelstaat Vorarlberg heeft de extreem-rechtse FPÖ van Jörg Haider een forse overwinning geboekt. Zijn partij kwam uit op 27,5 procent (ruim 9 procent meer dan vijf jaar geleden).

Advies: aanbod olie krap houden
ROTTERDAM, 20 SEPT. De Arabische oliestaten aan de Golf hebben de Organisatie van olie exporterende landen OPEC opgeroepen de huidige productiebeperkingen in ieder geval voort te zetten tot eind maart volgend jaar.

Zedendelinquenten
ROTTERDAM, 20 SEPT.Een commissie van burgemeesters wil dat burgemeesters ingelicht worden over de komst van vrijgelaten zedendelinquenten naar de eigen gemeente en dat zij de wettelijke bevoegdheid krijgen om hen te weren als in hun gemeenten slachtoffers wonen.

NRC Webpagina's
20 SEPTEMBER 1999



( a d v e r t e n t i e s )

NRC Weekeditie voor het Buitenland

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)