U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   M E D I A

NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Rusland gruwelt bij folter-tv
Westerse tv-verslaggevers in Moskou krijgen het regelmatig aangeboden: bibberig videomateriaal uit de folterkamers van Tsjetsjeense ontvoerders. Prijs: nader overeen te komen. Meestal zijn de opnames te gruwelijk voor vertoning, zoals de band van de onthoofding van vier telecom-experts uit Australië en Nieuw-Zeeland, wier hoofden eind vorig jaar op een wit laken langs een snelweg zijn gevonden.

Debat over achterdeur in Windows ter spionage
In Windows van Microsoft zit een achterdeurtje waardoor de Amerikaanse inlichtingendienst National Security Agency (NSA) computergebruikers kan bespioneren. Dit zegt beveilingingsdeskundige Andrew Fernandes van het Canadese computerbedrijf Cryptonym.

Viacom betaalt voor CBS ruim 75 miljard
De Amerikaanse mediagigant Viacom betaalt 36,75 miljard dollar (ruim 75 miljard gulden) voor branchegenoot CBS. Met deze overname wordt Viacom vergelijkbaar met breed geschakeerde mediaconcerns als Disney en Time Warner. Viacom, dat zijn naam handhaaft, is al eigenaar van onder meer filmstudio Paramount, popzender MTV, jeugdzender Nickelodeon, de videoverhuurketen Blockbuster, uitgeverij Simon & Schuster en filmproductiemaatschappij Spelling Entertaintment.

Taaie vos vormt mediagigant
Met de overname van CBS is de bejaarde Viacom-topman Sumner Redstone er in geslaagd een enorm media-conglomeraat op te bouwen. En passant regelde hij daarmee ook zijn opvolging.

Een slimmere videorecorder
Televisie op maat - dat heeft naar men zegt de toekomst. Zendercoördinatoren doen hun best, het eigen product zo herkenbaar mogelijk te maken. Maar toen was er opeens een systeem dat al deze inspanningen grotendeels overbodig maakte: apparaten die de bezitter in staat stellen om uit het bestaande aanbod van alle zenders waarover hij de beschikking heeft zijn eigen, persoonlijke keuze te maken, die op harde schijf op te slaan en af te spelen wanneer hij er behoefte aan heeft.

Wegener koopt meer
Wegener Arcade houdt niet op bij de regionale kranten van VNU. Woensdag maakte het uitgeverijconcern bekend ook de Elburger Courant/Nieuwsblad voor Oldebroek en Wezep en de huis-aan-huisbladen in hetzelfde gebied over te nemen van Boom Pers. Welk bedrag met de transactie gemoeid is, is niet bekend gemaakt. De twee edities worden geruild tegen huis-aan- huisblad Steenwijker Express van Wegenerdochter WUGO.

Investering in TeleCats
NPM Capital heeft samen met Alpinvest een belang genomen in het in Enschede gevestigde TeleCats bv. Dit bedrijf is actief in systemen die het telefoonverkeer geheel of gedeeltelijk automatiseren. De participatie biedt TeleCats extra financiële middelen voor verdere technologische ontwikkelingen en voor internationalisering van de activiteiten.

Privatisering Cambodja
Het Cambodjaanse ministerie van Post en Telecommunicatie onderhandelt met het lokale particuliere bedrijf AZ over vorming van een gezamenlijke onderneming die het verouderde nationale telecomnetwerk moet gaan beheren. De nieuw te vormen onderneming zou voor 51 procent in handen komen van de overheid. "Als de overheid het beheer blijft houden, zal de telecomsector weinig voortuitgang boeken", aldus telecomminister So Khun.

Joint-venture Microsoft/Liberty met UPC
De Amerikaanse bedrijven Microsoft en Liberty Media gaan een Europese joint-venture aan met de Amerikaanse kabelexploitant United Pan-Europe Communications (UPC). Dit hebben de drie bedrijven gisteren bekendgemaakt. Om een 50 procentbelang in de joint-venture te krijgen hebben Microsoft en Liberty voor 493 miljoen dollar (ruim een miljard gulden) aandelen gekocht in UnitredGlobalCOm, de moedermaatschappij van UPC.


Het overkomt iedereen wel eens tijdens de vakantie: een gesprek met een pochende buitenlander die beweerd dat zijn land wel 'x' meer vliegvelden, goede voetballers, enzovoort heeft. Om tegenwicht te bieden, is nu de ideale site ontwikkeld. Vul twee landen in, een zoekterm en je ziet bijvoorbeeld dat Nederland 106,05 keer meer telefoons heeft dan Angola. De gegevens komen uit het CIA Factbook 1998. (www.yournation.com)

NRC Webpagina's
8 SEPTEMBER 1999



( a d v e r t e n t i e )
SIRE - Doof

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)