U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   V O O R P A G I N A
Bepaal nu online uw beleggingsprofiel bij Zurich..
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Ministerie Sociale Zaken

Ministerie van Justitie


'Aanvrager asiel verplichten te werken'

Door een onzer redacteuren
DEN HAAG, 7 SEPT. Asielzoekers zouden een arbeidsplicht moeten krijgen en moeten gaan werken voor de kost. Dat zei minister De Vries (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) gisteren bij de opening van het academisch jaar aan de Katholieke Universiteit Brabant in Tilburg.

Met de invoering van een arbeidsplicht voor asielzoekers wil De Vries de krapte op de arbeidsmarkt oplossen. Ook denkt hij dat het verplicht stellen van werk de toestroom van asielzoekers zal beperken. "Men moet zich afvragen wat het meest aanzuigt: het perspectief van jarenlang niets doen met een uitkering of het perspectief van een arbeidsplicht en werken voor de kost." Het gaat om asielzoekers die zijn toegelaten tot de asielprocedure en moeten afwachten of zij een status zullen krijgen. Zij verblijven in de asielzoekerscentra of de opvangcentra. Zo'n verblijf kan oplopen tot vijf jaar.

Met zijn voorstel gaat De Vries verder dan staatssecretaris Cohen (Justitie) in zijn in voorbereiding zijnde Vreemdelingenwet. Daarin staat dat asielzoekers de mogelijkheid moeten krijgen te werken. De Vries wil nu een arbeidsplicht. Ook wil hij niet wachten op de invoering van de nieuwe Vreemdelingenwet, die waarschijnlijk over twee jaar van kracht wordt. Vorig jaar stond het kabinet asielzoekers al kortdurende seizoensarbeid toe. Toen bleek dat vooral in de agrarische sector de krapte op de arbeidsmarkt kon worden opgelost door asielzoekers in te zetten bij bijvoorbeeld de aspergeteelt.Het afgelopen half jaar deden 21.000 vluchtelingen een aanvraag voor asiel in Nederland, 2.000 meer dan in dezelfde periode vorig jaar. In 1998 kwamen uiteindelijk ruim 45.000 asielzoekers. Nederland stond daarmee op de derde plaats van het aantal asielzoekers, na Duitsland en Groot- Brittannië.

NRC Webpagina's
7 SEPTEMBER 1999


( a d v e r t e n t i e s )
Autoverzekering....
Maak kennis met JM

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)