U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Krantenverkoop door VNU kan beurs niet inspireren

Door onze financiële redactie
AMSTERDAM, 7 SEPT. Groot nieuws, weinig reacties. De melding dat VNU zijn dagbladendivisie voor 1,8 miljard gulden van de hand doet aan Wegener Arcade resulteerde vanmorgen maar kort in een gunstige reflex van beleggers. De uitgever boekte aanvankelijk een kleine winst, maar was rond het middaguur al weer terug op een onveranderde koers van 36,70 euro. Wegener mocht aanvankelijk 5 procent vooruit, maar zakte daarna weg in een verlies dat tegen het middaguur opliep naar ruim 2 procent op 14,20 euro. Het aanvankelijke enthousiasme over Wegeners versterkte positie op de krantenmarkt maakte plaats voor scepsis over de gevolgen van een aandelenemissie om de overname te financieren. Alleen de Telegraaf, dat van Wegener de VNU- krant De Limburger koopt, kon profiteren met een koersstijging van 3 procent op 17,55 euro.

De AEX-index was 0,81 punten hoger op op 588,01, en kwam daarmee nauwelijks van zijn plaats. Daarmee vertoonde het Damrak een zelfde beeld als de rest van Europa, dat zijn inspiratie niet kon halen uit Wall Street dat gisteren wegens een feestdag gesloten was. De eerste aanwijzingen voor New York vanmiddag wezen op een iets hogere opening daar, en dat leidde tot een licht positieve stemming in Frankfurt, Parijs en Amsterdam.

Het fors terugzakken van de koers van de euro was een positieve ontwikkeling voor de Europese beurzen, maar werd vrijwel gecompenseerd door een oplopende rente op de obligatiemarkt. Het rendement op de tienjarige Nederlandse staatsobligatie ging omhoog van 5,10 procent naar 5,13 procent, nadat de Franse economische groei in het tweede kwartaal hoger bleek dan gedacht. Gustig economisch nieuws is in de regel slecht voor de obligatiekoersen, waardoor het effectieve rendement van obligaties oploopt.

Vendex KBB werd vanmorgen beloond voor een beter dan verwachte winst over het eerste halfjaar. Het aandeel klom met 2,2 procent naar 27,90 euro, maar moest tegen het middaguur weer wat terug. Vendex KBB boekte een nettowinst van 95 miljoen gulden over het afgelopen halfjaar, een stijging met maar liefst 83 procent.

Koninklijke Olie kon met een geringe koersstijging van 0,34 procent tot 59,65 euro meeprofiteren van de hogere olieprijs. Vanmorgen werd 21,48 dollar per vat betaald voor Brent-olie voor levering in de eerstvolgende maand. Dat is de hoogste prijs sinds oktober 1997.

Buiten een stijging van Philips met 2,3 procent tot 102,20 euro was er nauwelijks andere opmerkelijke koersinformatie. Onder de hoofdfondsen hielden stijgers en dalers elkaar vanmorgen in evenwicht.

NRC Webpagina's
7 SEPTEMBER 1999


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)