U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

'Internet-veilinghuis' staakt verkoop nier

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 4 SEPT. Ze noemen zichzelf een enorme markt onder de rechtervinger. Het Amerikaanse bedrijf eBay claimt het grootste Internet-veilinghuis ter wereld te zijn. Van alles wordt er bij opbod verkocht, variërend van poppen tot postzegels en van auto's tot antiek. Maar het aanbieden van een nier ging de autoriteiten toch te ver, eBay werd gisteren gedwongen de aanbieding ervan te staken.

Via het Internet-bedrijf (adres: www.ebay.com) kunnen particulieren hun producten te koop aanbieden. De hoogste bieder kan het vervolgens kopen, eBay ontvangt een bedrag voor de bemiddeling maar is verder niet bij de transactie betrokken.

De "goed functionerende nier" werd aangeboden voor 25.000 dollar door iemand die zich 'hchero' uit 'Sunrise' noemde. De koper moest ook opdraaien voor de kosten van de transplantatie en de medische nasleep. "Natuurlijk is slechts één nier te koop, omdat ik de andere nodig heb om te leven. Alleen voor serieuze bieders", aldus de anonieme verkoper. Binnen enkele dagen was het bod al opgelopen tot bijna zes miljoen dollar.

In de VS is handel in (eigen) organen verboden, op straffe van maximaal vijf jaar cel en een boete van 50.000 dollar. 44.000 Amerikanen wachten op een niertransplantatie. "De vraag naar nieren is heel groot", aldus Barbara Hofstein van de Californische nierstichting tegenover de BBC. "Pogingen om organen te verkopen maken de kans op allerlei misbruik enorm groot." Het is niet duidelijk of het in dit geval om een serieus aanbod gaat. Volgens eBay worden er wel vaker absurde dingen aangeboden. Het bedrijf acht zich niet verantwoordelijk voor de producten die verhandeld worden, dagelijks zijn via eBay 2,5 miljoen zaken in verkoop. Volgens een woordvoerder kan juist via Internet- veilingen dit soort dubieuze handel gemakkelijker voorkomen worden, omdat het zichtbaarder gebeurt dan op veel andere plaatsen. Eerder werd eBay gedwongen de verkoop van wapens, waaronder een bazooka en complete raketinstallatie.

NRC Webpagina's
4 SEPTEMBER 1999


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)