U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   K O R T   N I E U W S
 
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Kabinet trekt miljard uit voor lagere belasting
DEN HAAG, 25 AUG. Het kabinet trekt voor volgend jaar één miljard gulden uit voor een verlaging van de belasting. Voor mensen met een baan wordt de belastingaftrek voor arbeidskosten verhoogd. Voor arbeidsintensieve diensten gaat de BTW omlaag. Het kabinet praat vanmiddag over de lastenverlichting, die mede bedoeld is om de werkgelegenheid te stimuleren. Daarbij wordt ook gesproken over de financiering van de al eerder aangekondigde verhoging van de kinderbijslag en van de belastingaftrek voor ouderen.

'Cruiseschip hield zich niet aan voorrangsregels'
LONDEN, 25 AUG. Het Noorse cruiseschip dat gisternacht voor de Engelse oostkust zwaar beschadigd raakte na een botsing met een containerschip lijkt zich niet aan de internationale voorrangsregels op zee te hebben gehouden. Dat concluderen zegslieden binnen de Britse scheepvaartinspectie vandaag na een voorlopig onderzoek naar de aanvaring. "Het cruiseschip had zijn snelheid moeten minderen om het andere schip [dat van rechts kwam] voorlangs te laten, of het had zijn snelheid moeten opvoeren zodat het andere schip achterlangs kon", aldus een van hen vandaag in The Times. Het cruiseschip, de Norwegian Dream, was uit het noorden op weg naar Dover, waar het later met een verwoeste boeg en 2.500 geschrokken opvarenden aankwam. Het containerschip, de Ever Decent, voer de Theemsmond uit op zijn reguliere route naar de Belgische haven Zeebrugge.

Damrak veert op na hogere rente VS
NEW YORK, 25 AUG. De Federal Reserve Board, het stelsel van Amerikaanse centrale banken, heeft zijn voornaamste rentetarief voor de geldmarkt verhoogd met een kwartprocentpunt. Deze zogenoemde federal fund rate ging van 5 procent naar 5,25 procent. Ook het, minder belangrijke, disconto werd verhoogd van 4,5 procent naar 4,75 procent. Hoewel de aandelenkoersen in New York aanvankelijk daalden na de bekendmaking, sloot Wall Street uiteindelijk na een grillig koersverloop op een minimaal verlies van 0,15 procent. Ook in Azië en vanmorgen in Europa reageerden de beurzen lauw tot positief op de hogere Amerikaanse rente, die door de meeste beleggers al was ingecalculeerd. In Amsterdam steeg de AEX-index met 1,8 procent tot 582,72 punten rond het middaguur. De dollarkoers, die met een procent steeg na het rentebesluit in de VS, speelde een voorname rol bij de gunstige Europese beursreacties.

Dodencijfer van aardbeving ruim 5.000 lager
ISTANBUL, 25 AUG. Turkije heeft vandaag onder verwijzing naar een administratieve fout het dodencijfer van de aardbeving van vorige week dinsdag in het westen van het land drastisch naar beneden bijgesteld. Nadat het belangrijkste crisiscentrum gisteren 17.997 doden had gemeld, deelde het vandaag mee dat in feite 12.514 doden zijn geteld. Het aantal gewonden is van 42.442 tot 27.176 teruggebracht.

Generaal op last van hof opgepakt
DEN HAAG, 25 AUG. In Oostenrijk is generaal Momir Talic, stafchef van het leger van de Servische Republiek in Bosnië, gearresteerd op de verdenking tijdens de oorlog in de omgeving van Prijedor oorlogsmisdaden te hebben begaan. Dat heeft het in Den Haag zetelende VN-tribunaal voor oorlogsmisdaden in ex-Joegoslavië gemeld. Tegen de generaal was een geheime aanklacht uitgevaardigd. Talic woonde in Oostenrijk een conferentie bij.

Bisschop moet uitleg geven
ROTTERDAM, 25 AUG. Het kapittel van het bisdom Groningen zal morgen een gesprek voeren met de pasbenoemde bisschop W.J. Eijk. Het adviesorgaan wil tekst en uitleg over de collegedictaten speciale moraaltheologie die Eijk in 1995 samenstelde voor de seminaristen van Rolduc en het Sint Janscentrum in Den Bosch. Eijk noemt hierinhomoseksualiteit een "neurose".

Hovers plotseling weg bij Océ
ROTTERDAM, 25 AUG. Bestuursvoorzitter J. Hovers stapt per direct op bij Océ, fabrikant van printers en kopieerapparaten. Het vertrek van Hovers, iets meer dan een jaar na zijn aantreden, komt als een verrassing.

Benefietduel Ajax voor Turkije
DORDRECHT, 25 AUG. Ajax bereidt een benefietwedstrijd voor in de Amsterdam Arena, waarvan de opbrengst bestemd is voor de slachtoffers van de aardbeving in Turkije. Ajax zal spelen tegen een elftal bestaande uit in Nederland spelende Turkse profvoetballers.

PKK-eenheden verlaten Turkije
ANKARA, 25 AUG. De (Turks-)Koerdische Arbeiderspartij (PKK) heeft vandaag meegedeeld dat haar gewapende eenheden een begin hebben gemaakt met hun terugtrekking uit Turkije. De terugtrekking is in overeenstemming met een eerdere oproep van de in Turkije ter dood veroordeelde PKK-leider Abdullah Öcalan.


NRC Webpagina's
25 AUGUSTUS 1999



( a d v e r t e n t i e s )

NRC Weekeditie voor het Buitenland

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)