U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   M E D I A

NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Forse winst bij kranten van VNU
Uitgever VNU heeft zijn kranten op een gunstig moment te koop gezet. Het bedrijfsresultaat van de divisie is in het eerste halfjaar met 25 procent gestegen tot 42 miljoen euro (92,4 miljoen gulden). De omzet van de kranten nam toe van 190 tot 196 miljoen euro (431,2 miljoen gulden). Dat heeft VNU, uitgever van onder meer Libelle en de Gouden Gids, vanochtend bekendgemaakt bij de presentatie van de halfjaarcijfers.

Ambitieus plan Fujitsu en Siemens computerproductie
Het nieuwe Nederlandse computerbedrijf Fujitsu Siemens Computers moet de grootste computerproducent van Europa worden. De moederbedrijven van de nieuwe joint venture, het Duitse conglomeraat Siemens en het Japanse computerbedrijf Fujitsu maakten gisteren in Frankfurt hun ambitieuze plannen

Speelfilm gaat in première op Internet
Binnenkort zal voor het eerst een film zijn première beleven op Internet. Dat zegt de Amerikaanse filmproducent Metafilmics die eind 1999 begint met de opnamen van The Quantum Project, een veertig minuten durende film die speciaal voor Internet gemaakt wordt.

Bevingsbeelden zonder pathos
Het breeduit etaleren van gevoelens, zoals in Nederland meer en meer usance wordt, lijkt in Turkije nog niet de norm. Natuurlijk waren er de afgelopen dagen op de Turkse nieuwszender NTV mensen in het aardbevingsgebied te zien, die zich niet goed konden houden of overmand door smart ineenzegen. Maar de meesten die op straat werden geïnterviewd, maakten een waardige indruk en lieten zich niet gaan voor de camera.

Arnett schrijft boek over CNN
Peter Arnett, voormalig sterverslaggever van CNN, gaat samen met een oud-collega van het televisiestation een boek schrijven over de geschiedenis van het bedrijf in Atlanta. Het boek gaat over de vraag "hoe televisiejournalistiek is veranderd door de 24-uurs nieuwsvoorziening", aldus Arnett. CNN specialiseert zich in 24-uurs nieuws. Arnett vertrok vorig jaar met ruzie bij het televisiestation. Zijn werkgever had zich gedistantieerd van zijn verhaal dat het Amerikaanse leger zenuwgas had gebruikt tijdens de oorlog in Vietnam. Arnett ging werken voor een website die zich bezig houdt met buitenlands nieuws. Inmiddels zijn de verhoudingen tussen Arnett en CNN dusdanig verbeterd dat Ted Turner, oprichter van CNN, zich bereid heeft verklaard met Arnett te praten over het boek.

DaimlerChrysler op tv
Het Duits-Amerikaanse concern DaimlerChrysler begint op 1 september met televisieuitzendingen in zeven talen voor de 420.000 werknemers in 36 landen. Volgens topman Jürgen Schrempp zal de televisiezender, die DCTV is gedoopt, "een brug zijn die onze mensen samenbrengt". Via de bedrijfstelevisie moet er meer begrip onstaan tussen collega's van het vorig jaar gevormde, wereldwijde concern. De televisietoestellen zullen een plaats krijgen in wacht- en pauzeruimtes.

Laatste tv-fabrikant VS staakt productie
Zenith Electronics, de laatst overgebleven Amerikaanse fabrikant van televisies, stopt definitief met de productie. De onderneming gaat zich alleen nog bezighouden met ontwikkeling en verkoop van consumentenelektronica. Zenith heeft gisteren uitstel van betaling aangevraagd, een gebruikelijke procedure in de Verenigde Staten om een nieuwe start te maken. De Zuid-Koreaanse grootaandeelhouder LG Electronics, die een belang van 55 procent heeft, wordt volledig eigenaar in ruil voor kwijtschelding van 200 miljoen dollar (418 miljoen gulden) aan schulden.

Proxis ziet omzet verzesvoudigen
De Belgische Internet-boekverkoper Proxis heeft in het eerste halfjaar van 1999 de omzet ruim verzesvoudigd ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De omzet steeg in het eerste semester van 275.000 gulden naar 1,76 miljoen. Nederlandstalige boeken maken ongeveer eenderde van de omzet uit. Proxis wil niet zeggen met hoeveel verlies het draait. Directeur K. Staelens verwacht echter volgend jaar zwarte cijfers, zo liet hij gisteren weten.


Van 6 t/m 9 oktober vindt in Den Haag voor de zevende keer het Crossing Border festival plaats. Volgens de organisatoren staat bij dit muziek- , literatuur- en filmfestival het geschreven, gezongen, geschreeuwde of gerapte woord centraal. Hun website biedt informatie over het programma en de geschiedenis van het festival. Ook kun je on-line tickets bestellen. De voorverkoop is overigens al begonnen. (www.crossingborder.nl)

NRC Webpagina's
25 AUGUSTUS 1999



( a d v e r t e n t i e )
SIRE - Doof

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)