U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   K O R T   N I E U W S
 
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Noors cruiseschip botst op Panamees vrachtschip
ROTTERDAM, 24 AUG. Een Noors cruiseschip met 2.500 passagiers aan boord is vannacht in Het Kanaal voor de zuidwestkust van Groot- Brittannië op een Panamees containerschip gebotst. Bij het ongeluk, zestig kilometer ten noordoosten van Dover, raakten 25 opvarenden van cruise- en vrachtschip licht gewond. Er waren ten minste vier Nederlanders aan boord van het cruiseschip, dat op weg was naar Scandinavië. De 25-koppige bemanning van het containerschip Ever Decent was vanmorgen nog bezig de brand te blussen die na de botsing ontstond en moeilijk te bedwingen blijkt. Vanmorgen is een schip van Smit Internationale uit Maassluis vertrokken om bij het blussen te helpen.

Turkse minister in opspraak over afwijzing hulp
ISTANBUL, 24 AUG. In Turkije is grote ophef ontstaan over uitspraken van de minister van Volksgezondheid, Osman Durmus. De minister zou internationale reddingsteams uit onder andere de Verenigde Staten hebben laten weten dat Turkije geen hulp nodig heeft omdat het land de crisis als gevolg van de aardbeving zelf gemakkelijk zou aankunnen. Ook zou Durmus, lid van de extreem-nationalistische MHP, binnen de regering een leidende rol hebben gespeeld bij de beslissing om hulp uit Armenië te weigeren. Armenië heeft al jarenlang een conflict met het - Turkssprekende - Azerbajdzjan over de enclave Nagorny- Karabach. Ankara kiest in het conflict de zijde van Azerbajdzjan. De grens tussen Turkije en Armenië is al langere tijd gesloten.

Kok wil tekst van Pepers essay niet vrijgeven
DEN HAAG, 24 AUG. Premier Kok is niet bereid een essay van minister Peper (Binnenlandse Zaken) over uitoefening van de ministeriële verantwoordelijkheid naar de Eerste Kamer te sturen. De premier antwoordt dit op vragen van het Eerste-Kamerlid Wiegel (VVD) die het kabinet had verzocht om de tekst van het essay dat Peper had geschreven voor zijn collega-bewindslieden. In zijn antwoord aan Wiegel verwijst Kok naar een notitie van het kabinet over de relatie tussen politiek en bureaucratie die op Prinsjesdag verschijnt. Hierin zullen de "gedachten" van Peper "een centrale plaats" krijgen, aldus de premier. De tekst van het essay van Peper is te lezen via de site van NRC Handelsblad: www.nrc.nl/Doc.

Russen nog niet in Orahovac
PRISTINA, 24 AUG. In Orahovac in Kosovo doen Russische KFOR-soldaten vandaag een nieuwe poging toegang te krijgen tot de stad. Maar de Albanese inwoners, die tegen het vertrek van de Nederlandse Gele Rijders zijn, zijn vastbesloten hun die toegang ook vandaag te ontzeggen.

ING streeft naar eigen CAO
ROTTERDAM, 24 AUG. Bankverzekeraar ING wil een eigen CAO voor de 35.000 werknemers in Nederland. Daarmee komt het einde in zicht van de huidige CAO voor de bankensector. De vakbonden verwachten dat ook banken als ABN Amro en Rabo voor hun eigen organisaties afspraken willen maken. In de bankensector (120.000 werknemers) wordt al jaren gediscussieerd over het vervangen van de bedrijfstak-CAO door ondernemings-CAO's.

Consortium zoekt olie bij Suriname
PARAMARIBO, 24 AUG. Een consortium van vijf oliemaatschappijen, waaronder Shell, heeft gisteren een contract met het Surinaamse bedrijf Staatsolie getekend voor de investering van 3,5 miljard gulden in de exploratie van olievelden voor de kust van Suriname.

Vertrouwen loopt terug bij industrie
AMSTERDAM, 24 AUG. Het vertrouwen van de Nederlandse industrie in de economie is vorige maand licht teruggelopen. Er waren minder ondernemers dan een maand eerder die het komende kwartaal meer bedrijvigheid verwachten. Per saldo geloven de meesten echter nog steeds dat die verder zal stijgen. Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vanmorgen heeft gepubliceerd.

Bezwaren tegen vaste boekenprijs
ROTTERDAM, 24 AUG.De vaste boekenprijs moet worden afgeschaft omdat consumenten daardoor soms onnodig veel geld kwijt zijn aan boeken. Dat schrijft de Consumentenbond in een brief aan minister Jorritsma (Economische Zaken) en staatssecretaris Van der Ploeg (Cultuur).

Asielzoekers
ROTTERDAM, 24 AUG. Het aantal asielzoekers dat zonder paspoort of reisdocument in Nederland asiel aanvraagt is de afgelopen jaren opgelopen naar 89 procent. In 1996 bedroeg dit percentage nog 64.


NRC Webpagina's
24 AUGUSTUS 1999



( a d v e r t e n t i e s )

NRC Weekeditie voor het Buitenland

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)