U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   E C O N O M I E
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Investin.com

Merrill Lynch

E*trade


Daghandel nog dit jaar in Nederland

Door KEES KRAAIJEVELD
ROTTERDAM, 17 AUG. Day- trading, een omstreden vorm van effectenhandel, wordt binnenkort in Nederland mogelijk. De Amerikaanse effectenmakelaar Investin Securities lanceert nog dit jaar een systeem waarmee particulieren rechtstreeks op Amerikaanse beurzen kunnen handelen.

Het day-tradingsysteem van Investin werd gisteren operationeel in Groot-Brittannië. Daarmee zette het bedrijf zijn eerste stap op de Europese markt. Door de registratie van Investin bij de Britse toezichthouder Securities and Futures Authoritity (SFA) mag het bedrijf in alle Europese landen activiteiten ontplooien, zegt de Nederlandse beurswaakhond STE. Investin bevestigde vanochtend concrete plannen voor de Nederlandse markt te hebben.

Day-trading kwam in opspraak toen de doorgedraaide daghandelaar Mark Barton vorige maand bij twee effectenmakelaars in Atlanta negen mensen doodschoot. Barton had op de dag van het bloedbad grote verliezen geleden.

Day-traders handelen zeer actief en risicovol. Ze speculeren op kleine koerschommelingen en proberen winst te halen door snel in en uit de markt te stappen. De stress is voor de particulieren extra hoog omdat ze handelen met hun eigen geld. De meeste daghandelaren blijken bovendien verlies te lijden, aldus een recent Amerikaans rapport.

Investin noemt de introductie in Groot-Brittannië een succes. Gisteren meldden zich honderd klanten, vanmorgen nog eens veertig. Zij krijgen toegang tot de Amerikaanse beurzen als zij minimaal 10.000 dollar op een rekening bij Investin storten.

Investin biedt particuliere handelaren op dezelfde manier toegang tot de beurs als professionele handelaren. Op de eigen computer kunnen zij 'on line' de beurshandel volgen. "Onze klanten kunnen direct in de markt kijken en kunnen zelf, zonder tussenkomst van een makelaar, op de beurs handel drijven", zegt M. Stables van Investin.

Naar schatting 5.000 particulieren in de VS houden zich fulltime met daghandel bezig. In doorsnee is hiervoor een beginkapitaal van zo'n 50.000 dollar vereist. Nog eens 250.000 Amerikanen beproeven via Internetbrokers hun geluk op de beurs.

De slechte naam van de effectenkantoren die daghandel mogelijk maken werpt ook een schaduw op de effectenmakelaars die via Internet een orderlijn exploiteren. Internetbrokers als E*Trade maar ook een gevestigde makelaar als Merrill Lynch attenderen op hun websites inmiddels op de risico's van daghandel. Merrill Lynch vermeldt zelfs expliciet dat zijn Internetservice niet voor day-trading bedoeld is.

NRC Webpagina's
17 AUGUSTUS 1999( a d v e r t e n t i e s )
Maak kennis met JM

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)