U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   E C O N O M I E
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Banque National de Paris

Conseils des Marchés Financiers Société Générale Paribas


Fusiegevecht tussen Franse banken vooralsnog onbeslist

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 16 AUG. Banque National de Paris (BNP) is er niet in geslaagd door een overname van twee concurrenten de grootste bank ter wereld te vormen. Die voorlopige uitslag van de strijd om de financiële macht in Parijs werd zaterdag bekendgemaakt door de beursautoriteit Conseils des Marchés Financiers.

BNP kreeg met zijn bod van 19 miljoen euro wel 65,1 procent van het kapitaal van Paribas in handen. Maar het tweede, vijandige bod op Société Générale (SG), leverde slechts 36,8 procent van de aandelen in deze bank op, en 31,5 procent van het stemrecht. De afgelopen maanden had BNP herhaaldelijk te kennen gegeven dat het de directie vooral om de overname van SG ging. Na de inlijving van Paribas wordt BNP nu wel de grootste bank van Frankrijk. Directeur Baudouin Prot van BNP zei in een commentaar op de uitslag dat zijn bank toch voldoende macht over SG zou kunnen uitoefenen omdat BNP de grootste aandeelhouder wordt. Prot had er vertrouwen in dat hij de Franse toezichthouder op de banken CECEI kan overhalen alsnog een voor BNP gunstige beslissing te nemen over de toekomst van SG. Maar de directie van SG verzet zich daar hevig tegen en wijst er op dat BNP minder dan eenderde van het stemrecht binnen SG in handen krijgt.

Vanochtend kondigde directielid Patrick Duverger in de Britse zakenkrant Financial Times aan op zoek te gaan naar een nieuwe partner in de Europese bankenwereld voor samenwerking in bepaalde activiteiten. Daarbij zouden vooral investeringsbanken en "zeer gespecialiseerde" diensten voor de detailhandel de voorrang genieten. Mogelijke gegadigden zouden Spaanse en Italiaanse banken zijn. Toch liet Duverger ook doorschemeren dat SG haar positie ten opzichte van BNP zou herzien als die bank met een nieuw, aantrekkelijker bod zou komen: "Het is duidelijk dat wij, bij een zeker nieuw prijsniveau voor de overname, een tweede bod niet kunnen tegenhouden, zelfs niet als het een vijandig bod is."

De Franse wetgeving schrijft voor dat elke aandeelhouder die een belang van meer dan 10 procent in een bank wil, daarvoor toestemming moet hebben van de toezichthouder CECEI. Het elf-koppige bestuur van CECEI vergadert morgen onder leiding van gouverneur Jean-Claude Trichet. Vandaag zouden de besturen van BNP en SG en de raden van commissarissen zich beraden over de nu ontstane situatie. SG moet Trichet er wel van overtuigen dat de bank nu niet door buitenlandse branchegenoten dreigt te worden overgenomen.

Volgens Franse analisten zou SG in zijn strijd om onafhankelijk te blijven de sterkste positie innemen in het overleg met de CECEI, omdat BNP niet "het magische getal" van 35 procent stemrecht in de aandeelhoudersvergadering van SG heeft gehaald. "Société Générale zal het argument hanteren dat BNP zelfs niet volgens zijn eigen definitie dat het 35 procent moest hebben, effectieve macht over SG kan uitoefenen", zei analist Matthew Czepliewicz van Salomon Smith Barney in Parijs tegenover het persbureau Reuters.

NRC Webpagina's
16 AUGUSTUS 1999



( a d v e r t e n t i e s )
WNF - Investeer in de natuur
Maak kennis met JM

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)