U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   V O O R P A G I N A
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Operatie Clickfonds is nu al een succes, interview met J. Vrakking

Dossier Beursfraude


Onderzoek naar beursfraude in oktober klaar

Door onze redacteur JOOST ORANJE
AMSTERDAM, 14 AUG. Het grote onderzoek van justitie naar de beursfraude, beter bekend onder de naam 'Operatie Clickfonds', zal eind oktober afgerond zijn.

Het openbaar ministerie zal vervolgens, zeker in de zaken tegen de vier hoofdverdachten, niet alleen fiscale overtredingen, maar ook delicten als misbruik van voorwetenschap, betaling van steekpenningen en lidmaatschap van een criminele organisatie voor de rechter brengen. Dat zegt verantwoordelijk hoofdofficier van justitie mr. J. Vrakking vandaag in een vraaggesprek met deze krant. Operatie Clickfonds, die volgens Vrakking tot nu toe ongeveer 15 miljoen gulden heeft gekost, begon eind 1997 en geldt als het grootste onderzoek naar financiële fraude dat ooit in Nederland is uitgevoerd. De affaire heeft de fiscus al bijna honderd miljoen gulden opgeleverd aan boetes en naheffingen wegens belastingontduiking van tientallen verdachten. Beursfraudeaspecten, zoals handel met voorwetenschap of 'frontrunning' (meelopen met aandelentransacties), zijn echter nog niet bewezen.

Het zwaartepunt van het onderzoek ligt bij de zaken tegen vier hoofdverdachten, drie effectenhandelaren en één vermogensbeheerder. Volgens Vrakking hebben deze verdachten "allemaal op hun manier een systeem in stand gehouden, of zelfs opgericht, met het vooropgezette doel om op grote schaal de fiscus te ontlopen, waarbij óók beursfraude-instrumenten zijn gebruikt." De hoofdofficier verwacht dat daarom lidmaatschap van een criminele organisatie kan worden aangetoond.

Vrakking zegt dat ook de "ingewikkelde en financieel zeer omvangrijke zaak" tegen één van de hoofdverdachten, E. Swaab, zal worden voorgebracht. Swaab, die de Nederlandse en de Zwitserse nationaliteit bezit, bevindt zich in Zwitserland en weigert met justitie te praten. "Desnoods brengen we de zaak zonder hem voor en dan is er de kans dat hij bij verstek wordt veroordeeld. De Bouterse-variant, zeg maar", aldus Vrakking.

Hij noemt Clickfonds "eigenlijk nu al een succes", wegens de ontvangen belastinginkomsten en het feit dat het thema financiële integriteit op de agenda is gezet. "Er zijn stappen genomen om het toezicht te verbeteren, de normstelling is veranderd. Vroeger was belastingontduiken toch een beetje de nationale sport, iets waar eigenlijk niets mis mee was, want iedereen deed het toch? Mede door het Clickfondsonderzoek is die instelling in discussie gekomen."


Zie ook:

Schikking van 12,5 mln in beursfraude, 12 augustus 1999

NRC Webpagina's
14 AUGUSTUS 1999



( a d v e r t e n t i e s )
WNF - Investeer in de natuur
Maak kennis met JM

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)