U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   S P O R T
 
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

PSV gaf Van Bommel het juiste gevoel

Door MARCEL ABRAHAMS
EINDOVEN, 3 AUG. Bij tijd en wijle openbaart zich het ware karakter van Mark van Bommel. Zoals vorig jaar, na afloop van het Intertoto-duel van Fortuna Sittard tegen Casino Salzburg. Van Bommel had een uitstekende wedstrijd gespeeld, al werd hij een kwartier voor tijd na een tweede gele kaart uit het veld gestuurd. De balende Van Bommel sloot zich meteen op in zijn hotelkamer, terwijl zijn ploeggenoten op stap gingen. Van Bommel wilde uitrusten. Want enkele dagen later zou Fortuna een oefenwedstrijd tegen het Engelse Everton spelen. "Ik ben prof, ik hoor fit te zijn. Ook voor een oefenwedstrijd", liet Van Bommel zijn verbouwereerde collega's weten.

Die anekdote is typerend voor de uit het Midden-Limburgse Maasbracht afkomstige Van Bommel. Hij is een voetballer die serieus leeft voor zijn vak. Buiten het veld is de dynamische middenvelder de rust zelve en komt er zelden een onvertogen woord over zijn lippen. Binnen de krijtlijnen is Van Bommel de aanjager, de speler die ondanks zijn jeugdige leeftijd al over leiderscapaciteiten beschikt. Inmiddels is er het een en ander veranderd voor Van Bommel. Ondanks een tot 2003 doorlopend contract bij Fortuna Sittard stapte hij over naar PSV. In het spelershome van zijn nieuwe club kijkt Van Bommel nog even terug op de transferperikelen van de afgelopen maanden. "Als Ajax, PSV en Feyenoord voor je op de stoep staan, streelt dat je ego. In het verleden is er ook interesse van andere clubs geweest, maar ik voelde me toen nog niet klaar om op een hoger niveau te spelen. Dit jaar ging het zo goed bij Fortuna dat ik dacht: nú ben ik rijp voor een grotere club." Nadat Feyenoord afviel, moest Van Bommel kiezen tussen Ajax en PSV. "Met beide clubs heb ik om de tafel gezeten. Het gesprek met PSV gaf me een beter gevoel dan het onderhoud bij Ajax. Bij PSV voelde ik me direct thuis, bij Ajax veel minder." Uiteindelijk vertrok Van Bommel voor een transferbedrag van zes miljoen gulden naar PSV. Van Bommel was, na Niels Oude Kamphuis, het tweede Nederlandse talent waarbij Ajax achter het net viste. Die tegenvaller ontlokte Ajax-trainer Jan Wouters de uitspraak dat "sommige Nederlandse spelers blijkbaar bang zijn voor de harde Amsterdamse mentaliteit".

Van Bommel: "Die uitspraak komt voor rekening van Wouters. Maar wat is nu die zogenaamde harde mentaliteit in het Westen? Ik vind het een fabeltje om te beweren dat voetballers die uit de provincie komen niet kunnen aarden in de Randstad. Als je een echte prof bent kun je overal voetballen. Ach, ik ga er vanuit dat Wouters niet op mij doelde met die opmerking." En: "Nu wordt er ook geschreven dat ik voor PSV heb gekozen omdat ik dan dichter bij mijn ouders woon. Natuurlijk speelt dat een rol en natuurlijk is het zo dat de leefwijze in het zuiden bourgondischer is dan elders. Maar dat zijn allemaal zaken die op de achtergrond een rol speelden. Ik ga naar PSV omdat die club bij me past. Maar ook in Eindhoven moet er gepresteerd worden."

Van Bommel heeft niet direct een verklaring voor het feit dat hij, als een van de weinige Nederlandse talenten, begeerd werd door alle topclubs. Na een korte denkpauze: "Ik speel op een positie die schaars bezet is in Nederland. Er zijn niet zoveel verdedigende middenvelders in de eredivisie te vinden. Bovendien ben ik jong én kom ik uit Nederland. Blijkbaar willen de grote Nederlandse clubs meer jonge voetballers aan zich binden. Men is misschien een beetje uitgekeken op sommige buitenlandse spelers. Wat van ver komt, hoeft in ieder geval niet altijd goed te zijn." Van Bommel weerspreekt de kritiek van Johan Cruijff en Wim Jansen op de Nederlandse jeugdopleiding. "Als ik rondkijk op de training van Jong Oranje, zie ik een hoop goede spelers. Er is veel talent in Nederland. Bij PSV speel ik onder anderen met Van Nistelrooij, Bruggink en Bouma, jonge spelers met veel kwaliteiten. Kritiek is prima, maar die moet wel goed onderbouwd zijn." In mei 1992 debuteerde de 16-jarige Mark van Bommel voor Fortuna Sittard in de thuiswedstrijd tegen Cambuur. Samen met zijn vader bepaalde de voetballer stapsgewijs het verdere verloop van zijn carrière. "Ik ben altijd aan mezelf blijven werken, was altijd aan het voetballen. En ik had er alles voor over. Zondag een wedstrijd? Dan de dag ervoor niet de stad in." In de loop der jaren manifesteerde Van Bommel zich in de spelersgroep van Fortuna als een leider. "Als jongeling werd ik op de eerste trainingen de lucht ingeschopt door bepalende spelers als René Maessen of Willy Boessen. Dat is toch een goede leerschool geweest."

Sinds de komst van trainer Bert van Marwijk naar Sittard, zo'n twee jaar geleden, is Van Bommel uitgegroeid tot een verdedigende middenvelder in de stijl van Jan Wouters of Barcelona-speler Josep Guardiola, Van Bommels lichtend voorbeeld. "Van Van Marwijk heb ik ontzettend veel geleerd. Hoe ik moest lopen, hoe ik me moest bewegen. Onder hem verhuisde ik ook van de rechtshalfplaats naar een positie centraal op het middenveld. Dat is een ijkpunt in mijn loopbaan tot nu toe geweest. Aan Van Marwijk heb ik voor een groot deel mijn transfer naar PSV te danken."

Wat is de volgende stap in de carrière van Van Bommel? "Ik wil niet ver vooruitkijken. Ik moet er eerst maar eens voor zorgen dat ik een basisplaats bij PSV krijg. Dan ben ik al een flinke stap verder. Het grootste verschil tussen Ajax en PSV? De visie van Ajax behelst klaarblijkelijk het kopen van oudere spelers, PSV denkt aan de toekomst. En die ziet er goed uit."

NRC Webpagina's
3 AUGUSTUS 1999



( a d v e r t e n t i e s )
WNF - Investeerin de natuur
Centraal Beheer - Vraag vrijblijven een offerte aan

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)