U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   V O O R P A G I N A
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
All-Tech Investments

Bloedbad in Atlanta: 9 doden

Door onze correspondent JUURD EIJSVOOGEL
WASHINGTON, 30 JULI. Een 44- jarige man heeft gisteren in twee effectenkantoren in de Amerikaanse stad Atlanta een bloedbad aangericht waarbij negen doden en twaalf gewonden vielen. Vervolgens pleegde de man zelfmoord.

De politie verdenkt de man ervan dat hij ook zijn vrouw en twee kinderen, die gisteren dood zijn aangetroffen in hun appartement, vermoord heeft. Hij zou de vrouw dinsdag, en de kinderen woensdag om het leven hebben gebracht.

Mark Barton, een scheikundige uit Stockbridge, een voorstad van Atlanta, kwam gistermiddag in korte broek en poloshirt naar het kantoor waar hij tot drie maanden geleden regelmatig kwam om als day-trader te handelen op de financiële markten. Na een kort gesprek met enkele mensen in het kantoor, onder meer over de sterke daling die de aandelenkoersen op Wall Street gisteren te zien gaven, opende hij het vuur op de manager en diens secretaresse. Daarna begon hij in het wilde weg te schieten in de zaal, waar enkele tientallen mensen aan computers zaten te werken. Hij doodde vier mensen.

Vervolgens verliet hij het gebouw en rende hij de straat over, om aan de overkant een ander effectenkantoor binnen te stormen. Daar zette Barton zijn schietpartij voort en doodde hij nog vijf mensen. Hij gebruikte geen geweren of semi-militaire wapens, die bij dergelijke massamoorden in de Verenigde Staten vaak gebruikt worden, maar drie pistolen. Over het motief van de man is niets bekend, maar volgens getuigen was hij kwaad over financiële tegenslagen in zijn aandelenhandel en had hij problemen in zijn huwelijk.

De politie begon een grootscheepse klopjacht op de schutter, binnen de grote kantoorgebouwen, die etage na etage doorzocht werden, en in Atlanta en omgeving, waar wegversperringen werden opgericht en auto's werden geïnspecteerd. Bij een tankstation ten noordwesten van de stad werd Barton na vijf chaotische uren eindelijk in zijn minivan aangehouden. Maar voor de politie hem kon arresteren of zelfs maar een woord met hem kon wisselen, pleegde hij zelfmoord.

Barton blijkt ook de enige verdachte te zijn in een dubbele moordzaak uit 1993. Toen werden zijn toenmalige vrouw en schoonmoeder vermoord in een caravan in Alabama. Barton, die een levensverzekering op het leven van zijn vrouw had afgesloten, is in die zaak wel verhoord, maar nooit in staat van beschuldiging gesteld. De jongen en het meisje van 12 en 7 jaar die gisteren dood in zijn appartement zijn aangetroffen, waren kinderen uit zijn eerste huwelijk.

'Gestoorde persoonlijkheid'

Barton had zijn baan bij een chemie-bedrijf opgegeven voor een bestaan als zelfstandig day-trader. Day-traders kopen geen aandelen als belegging, maar om er door snel te kopen en verkopen op één dag winst mee te maken. Ze handelen per computer, vaak met geleend geld, en kunnen snel rijk worden, maar hun geld ook snel verliezen.

Het kantoor waar Barton zijn schietpartij gisteren begon, was een filiaal van All-Tech Investments, een grote organisatie met kantoren in 15 Amerikaanse staten. De directeur van All-Tech vergeleek het handelen als day-trader eerder dit jaar in The Washington Post met het schieten met een krachtig geweer. "Als je het goed gebruikt kun je er effectief mee jagen en aardig wat herten mee neerleggen. Maar als je niet weet wat je doet, schiet je waarschijnlijk je kop eraf."

Volgens de burgemeester van Atlanta, Bill Campbell, is de daad van Barton niet toe te schrijven aan de aandelenkoersen. Hij meent dat er sprake is van een gestoorde persoonlijkheid, getuige het bloedbad dat Barton de dagen tevoren lijkt te hebben aangericht. Buren in zijn woonplaats Stockbridge beschrijven Barton als een rustige man, die naar de kerk ging en altijd met z'n computer bezig was. Hij zou wel altijd een erg teruggetrokken indruk hebben gemaakt. Het bloedbad in Atlanta is qua omvang dit jaar het tweede in zijn soort. In april schoten twee schooljongens in Littleton twaalf medestudenten en een leraar dood alvorens de hand aan zichzelf te slaan. Ook vorig jaar, in maart, had een ernstig incident op een school plaats, toen in Jonesboro in Arkansas twee jongens van 13 en 11 jaar een brandalarm lieten afgaan en vervolgens het vuur openden op leraren en leerlingen. Daarbij vonden vijf mensen de dood.

NRC Webpagina's
30 JULI 1999



( a d v e r t e n t i e s )
WNF - Investeerin de natuur
Playboy - Alles wat mannen boeit
Centraal Beheer - Vraag vrijblijven een offerte aan

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)