U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    R A D I O  &   T E L E V I S I E  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S e l e c t i e


Televisie

Radio

T V   V O O R A F :
Liever oud en vertrouwd

JAPKE-D. BOUMA
Met het winterseizoen 1998 begon het jaar van de opschudding bij de commerciële omroep: RTL4 kwam met maar liefst 17 nieuwe programma's om de sleetsheid te bestrijden en grootste concurrent SBS6 pikte Peter R. de Vries, Willibrord Frequin en Robert ten Brink van RTL4 en Veronica. Nu is het experimenteren al weer voorbij, zo bleek afgelopen week tijdens de presentatie van de winterschema's. Het wordt het jaar van weinig verandering, bekende gezichten en vertrouwde programma's.

De docusoap, vorig seizoen nog aangekondigd als een trend die het helemaal zou gaan maken, stopt bij RTL4 ("het was toch niet wat we ervan verwacht hadden"). Er komt er nog één over het Kurhaus, maar dat is de laatste. Tevens stopt Lenferink!, een Nederlandse versie van de Jerry Springer Show, waarmee RTL4 zijn ranzige en provocerende kant wilde verkennen. "Dat was niet zo'n goed idee", zei Unico Glorie, directeur radio en televisie van de Holland Media Groep (RTL4, 5 en Veronica) afgelopen dinsdag. "Het had nooit op RTL4 uitgezonden mogen worden."

De verjongingskuur heeft ook 'nieuwe' gezichten opgeleverd, benadrukte RTL4 programmadirecteur Bert van der Veer: Beau van Erven Dorens, Fabienne de Vries en Rob Kamphues. Maar de gevestigde namen (Ron Brandsteder, Caroline Tensen, Hennie Huisman) overheersen. Het toppunt daarvan is wel de comeback van Viola Holt met het oude en vertrouwde Klasgenoten. Verder kocht RTL4 het succesprogramma Taxi en keert Myrna Goossen terug met Eigen Huis en Tuin. RTL5 op zijn beurt recyclet Jan Douwe Kroeske (komend van de NPS en VARA).

Maar ook de grootste concurrent SBS (SBS6 en Net5) kiest voor naamsbekendheid. Bij SBS6 met Peter R. de Vries, Willibrord Frequin en Robert ten Brink, en met de eigen oogst: Wendy van Dijk en Hans Kraaij jr. Bij Net5 met Maarten Spanjer, Rijk de Gooyer, Paul Haenen, Monty Python's Flying Circus, Rik Zaal, Ruby Wax en de animatieserie Southpark. De nieuwste commerciële omroep zet de ambitie om zelf sterren te maken nog even in de ijskast.

Het kan bijna niet anders of in dit woud van vertrouwdheid vinden de omroepen het wiel nogal eens opnieuw uit. Zo komt Veronica net als SBS6 met een grote liefdesshow getiteld Love Test (bij SBS6 heet dat Love Boat), transformeerde SBS6 Veronica's programmatitel Now or Never tot een Now or NeverLand, gaat SBS6 weer oude James Bond films uitzenden (vorig jaar deed Veronica dat) en herhaalt SBS6 de succesvolle jeugdserie Beverly Hills 90210, waarvan Veronica tegelijkertijd de recentere afleveringen uitzendt.

Alleen bij Veronica bestaat nog enige experimenteerzin. 'The Young One' wil in het nieuwe seizoen een Duitse krimi in het Nederlands nasynchroniseren om te kijken of er dan meer jongeren naar kijken. De omroep komt ook met Big Brother, een televisie-experiment waarbij acht mensen dag en nacht met camera's worden gevolgd in een huis waar zij 100 dagen met elkaar opgescheept zitten. En met Car Wars, waarin kijkers hun tweedehands auto in de prak kunnen laten rijden. Of lijkt dat misschien weer een beetje op het legendarische achteruitrijden en de caravanraces van de TROS destijds?

De omroep die de markt nog wat zou kunnen opschudden is Fox. Het is nog steeds niet bekend of het tv-station van Rupert Murdoch zijn tot nu toe weinig winstgevende koers voortzet van snel in elkaar gedraaide Nederlandse producties en Amerikaanse aankoop van B-garnituur. De zender verbaasde onlangs al door de soapserie Goudkust van SBS6 over te nemen en is nog in de slag om de Toto divisie en de Amstelcup. Als Fox uit de as herrijst moeten de omroepen zich misschien weer gaan beraden op hun koers. Tot die tijd regeert de vertrouwdheid.

NRC Webpagina's
29 JULI 1999


E-mail uit New York

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)