U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Verliesgevend Compaq ontslaat 8.000 werknemers

Door onze correspondent
NEW YORK, 29 JULI. Compaq ontslaat zes- tot achtduizend werknemers, maximaal 11 procent van het totaal. Zoals verwacht rapporteerde de grootste pc-maker ter wereld gisteren een verlies over het tweede kwartaal van dit jaar. Het negatieve resultaat was met een bedrag van 184 miljoen dollar (ruim 380 miljoen gulden) iets kleiner dan verwacht.

Compaq, gevestigd in Houston (Texas) moest van april tot en met juni marktaandeel afstaan aan concurrent Dell Computer, dat in Austin (Texas) is gevestigd. Compaq wijt het tegenvallende resultaat aan prijsconcurrentie, stagnerende groei en te hoge kosten. Behalve het schrappen van arbeidsplaatsen zal Compaq in het huidige kwartaal ook fabrieken sluiten. De reorganisatie kost 700 tot 900 miljoen dollar. Op dit moment heeft Compaq nog zo'n 69.000 werknemers.

Compaq heeft sinds vorige week een nieuwe topman, Michael Capellas. Hij is van plan "op agressieve wijze de noodzakelijke stappen te nemen om de groei en de fianciële prestaties te herstellen". Capellas wil in antwoord op Dell de directe verkoop (via Internet) laten toenemen tot 40 procent van het totaal. Eind dit jaar moet dit percentage al zijn opgeschroefd tot 25.

De omzet in het tweede kwartaal bedroeg 9,42 miljard dollar, nagenoeg evenveel als in het eerste kwartaal van dit jaar. De bruto winstmarge (bedrijfsresultaat als percentage van de omzet) daalde van 25 procent in het eerste naar 20 procent in het tweede kwartaal. Er was een toename in de kosten voor marketing en reklame van zoekmotor AltaVista, dat Compaq aanvankelijk wilde verzelfstandigen. Intussen is bekend dat Compaq een meerderheidsbelang in AltaVista zal verkopen aan de investeringsmaatschappij CMGI. Ook de oplossing van het millenniumprobleem beïnvloedde de resultaten van Compaq nadelig, omdat bedrijven de aanschaf van nieuwe pc's uitstellen tot volgend jaar.

Compaq had volgens cijfers van Dataquest in het tweede kwartaal nog steeds een dominant marktaandeel in de wereld van 13,8 procent. Op de Amerikaanse thuismarkt was het 16,8 procent. Concurrent Dell i smet een aandeel van 16,4 procent op de Amerikaanse markt Compaq dicht genaderd.

Capellas kondigde eerder aan dat Compaq voor twee miljard dollar aan kosten wil besparen. Gisteren gaf de nieuwe bestuursvoorzitter aan dat de reductie in arbeidsplaatsen 700 miljoen dollar aan besparingen moet opleveren. Met efficiënt produceren en fabrieken sluiten moet nog eens een klein miljard dollar bespaard worden. De resterende kostenreductie wil Capellas behalen met de verkoop van Altavista.

Compaq is in de afgelopen twee jaar, toen het Tandem Computer en Digital Equipment Corporation overnam, hard gegroeid maar heeft zich in zijn overnames verslikt. Intussen rammelde de strategie voor zijn belangrijkste divisie, die van de pc's, en moest het terrein prijsgeven aan concurrent Dell.

NRC Webpagina's
29 JULI 1999


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)