U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Raad van State vreest staatsomroep

Door een onzer redacteuren
DEN HAAG, 29 JULI. De Raad van State vreest dat de overheid te veel zeggenschap krijgt over de publieke omroep, ten koste van de omroepverenigingen. Dat blijkt uit het advies van de raad over de concessiewet dat staatssectretaris Van der Ploeg (Media) onlangs naar de Tweede Kamer stuurde.

De raad heeft "ernstige kritiek" op het wetsvoorstel omdat daarin de publieke omroepen "worden onderworpen aan een gecentraliseerd geheel van voorschriften "zonder voldoende waarborgen voor de pluriformiteit van het bestel."

In het wetsvoorstel krijgen de omroepen een gezamelijke concessie (zendmachtiging). Ook krijgt de raad van bestuur van de NOS verregaande bevoegdheden ten koste van de omroepverenigingen zelf. De raad kan het 'zenderprofiel' gaan bepalen van de drie publieke netten en daarbij de programma's over de verschillende netten verdelen. Volgens de Raad van State dreigt hierdoor de identiteit van de omroepen te worden aangetast. De raad vreest dat kijkcijfers als belangrijkste bron van legitimering van het publieke bestel zullen gaan functioneren.

Van der Ploeg heeft mede door de kritiek van de Raad van State eerder al toegezegd dat de omroepen de helft van hun programma's op hun vaste net mogen blijven uitzenden. Ook zullen de omroepen meer betrokken worden bij het opstellen van de zenderprofielen. Volgens de regering blijft er dan ook een belangrijke rol weggelegd voor de omroepverenigingen in het wetsvoorstel. De regering stelt dat niet alleen de kijkcijfers, maar het evenwicht tussen bereik en kwaliteit van de programma's bepalend is bij het beoordelen van de omroepen.

Volgens de regering wordt in het wetsvoorstel een goede balans tussen samenwerking en een eigen rol voor de omroep gevonden. De regering bestrijdt dat het wetsvoorstel leidt tot meer directe invloed van de overheid op de programma's, maar vindt het voor de hand liggen dat bij het verlenen van de concessie de nodige voorwaarden worden gesteld aan de publieke omroep.

NRC Webpagina's
29 JULI 1999


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)