U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   V O O R P A G I N A
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
www.maroc.net (The House of Morocco/La maison du Maroc)

Massale rouw om Hassan II


RABAT, 26 JULI. Ruim twee miljoen Marokkanen hebben gisteren met groot vertoon van emotie de begrafenis van koning Hassan II bezocht. De 70-jarige koning, die Marokko bijna 38 jaar leidde, stierf vrijdag aan een hartaanval.

Staatslieden uit een vijftigtal landen legden gisteren in de verzengende hitte een parcours van ruim drie kilometer af van het koninklijk paleis naar het Mohammed V-mausoleum, waar Hassan werd bijgezet naast zijn voorvaderen. Het lichaam van de koning, vrijdagavond gewassen in rozenwater en in een witte lijkwade gewikkeld, lag in een doodskist onder een groen zijden kleed met Koranspreuken. De 36-jarige troonopvolger Mohammed VI, gekleed in een witte mantel met rode fez, voerde de rouwstoet aan. Daarop volgde president Clinton, een fles water vast in de hand geklemd, en andere staatshoofden, regeringsleiders en staatslieden, onder wie de Franse president Chirac, de Britse kroonprins Charles, de Spaanse koning Juan Carlos en Kofi Annan, secretaris- generaal van de Verenigde Naties. Na de processie, die ruim anderhalf uur in beslag nam, werd Hassan onder gebed op de rode loper voor het mausoleum gelegd. Bij de bijzetting in het mausoleum zelf waren alleen leden van de koninklijke familie welkom.

Mohammed VI besteeg enkele uren na de dood van zijn vader de Marokkaanse troon. Hij moest daarvoor, volgens bronnen binnen het koninklijk paleis, eerst wel in het huwelijk treden. De naam van zijn bruid werd niet bekendgemaakt. Met dit spoedhuwelijk conformeert Mohammed VI zich aan de moslimtraditie dat gekroonde hoofden niet alleen fysiek en mentaal competent, maar ook getrouwd moeten zijn.

De begrafenis leidde gisteren tot hysterische taferelen. De stoet werd omringd door vijf rijen ordetroepen, maar op één punt van de route kon dit kordon niet voorkomen dat de luid weeklagende menigte een barricade onder de voet liep. De staatshoofden kwamen even in het gedrang voordat het leger van lijfwachten ruimte wist te maken. Het Avicennes-ziekenhuis in Rabat kreeg in de loop van de dag 1.541 patiënten binnen, van wie 177 een spoedbehandeling nodig hadden. Het betrof mensen die onder de voet waren gelopen, oververhit waren geraakt, door hysterie waren bevangen of uit bomen waren gevallen.

Rond de begrafenis had een aantal interessante ontmoetingen plaats. De meeste aandacht kreeg de historische handdruk tussen de Israelische premier Barak en de Algerijnse president Abdel Aziz Bouteflika. Israel en Algerije zijn formeel nog in staat van oorlog. President Clinton zat een, naar eigen zeggen "geanimeerd", onderhoud voor tussen Barak en de Palestijnse leider Yasser Arafat, waarna hij beide staatslieden afzonderlijk sprak. Grote afwezige was de Syrische president Hafez al- Assad, die op het laatste moment zijn reis naar Rabat afgelastte. (AFP, AP, Reuters)


Zie ook:
Marokkaanse koning Hassan (70) overleden 24 juli 1999

NRC Webpagina's
26 JULI 1999



( a d v e r t e n t i e s )
WNF - Investeerin de natuur
Playboy - Alles wat mannen boeit
Centraal Beheer - Vraag vrijblijven een offerte aan

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)