U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   V O O R P A G I N A
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
www.maroc.net (The House of Morocco/La maison du Maroc)

Marokkaanse koning Hassan (70) overleden


RABAT, 24 JULI. De koning van Marokko, Hassan II, is gisteravond aan de gevolgen van een hartaanval overleden in een ziekenhuis in de hoofdstad Rabat. Zijn oudste zoon, kroonprins Sidi Mohammed, die Hassan als Mohammed VI is opgevolgd, heeft dat in een korte toespraak voor de Marokkaanse televisie bekendgemaakt. Koning Hassan heeft 38 jaar geregeerd. Hij wordt zondag begraven.

Duizenden Marokkanen verzamelden zich bij het koninklijk paleis in Rabat waar Hassan is opgebaard. Zij scandeerden leuzen ter ere van de overleden koning. Rabat lag er verder verlaten bij; restaurants sloten de deuren. In het paleis kwamen tal van hoogwaardigheidsbekleders afscheid nemen van de oude koning en zijn opvolger hun trouw zweren.

De overleden koning genoot met name door zijn verdiensten voor het vredesproces in het Midden-Oosten - hij hielp Israel en Egypte vrede sluiten - internationaal groot prestige. De Amerikaanse president, Bill Clinton, noemde zijn dood een groot verlies voor de Arabische wereld. En de Israelische oud-premier Shimon Peres, een persoonlijke vriend, zei dat "we een van de meest ervaren en wijze leiders hebben verloren die deze regio de laatste helft van de eeuw heeft genoten". Dat prestige werd anderzijds aangetast door zijn politiek van de harde hand in eigen land. Pas de laatste jaren kwam daar een kentering in.

Hassan, die twee weken geleden 70 jaar was geworden, was 's middags met een acute longaandoening in het ziekenhuis opgenomen. Hij leed sinds enkele jaren aan longproblemen, naar algemeen werd aangenomen longkanker.

De nieuwe koning, 36 jaar oud, ongehuwd en een kop groter dan zijn vader, heeft internationaal recht gestudeerd aan een Franse universiteit. Zijn afstudeerscriptie behandelde de samenwerking tussen de Europese Unie en de Maghreb, en hij heeft een stage van enkele maanden gevolgd bij Jacques Delors toen deze nog voorzitter van de Europese Commissie was. Hij staat bekend als rustig en geïnteresseerd in nieuwe technologie. Sinds 1995 is hij geleidelijk meer betrokken bij het landsbestuur. Hij bracht ook verscheidene bezoeken aan het buitenland.

NRC Webpagina's
24 JULI 1999



( a d v e r t e n t i e s )
WNF - Investeerin de natuur
Playboy - Alles wat mannen boeit
Centraal Beheer - Vraag vrijblijven een offerte aan

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)