U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   B I N N E N L A N D
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Vreemdelingenbeleid van het Ministerie van Jusitite

Komitee Marokkaanse Arbeiders in Nederland (KMAN)

Actiecomité
"De fabel van de illegaal"


Cohen: materie te complex

Advies witte illegalen op lange baan


AMSTERDAM, 24 JULI. De burgemeesterscommissie die staatssecretaris Cohen (Justitie) moet adviseren over witte illegalen kan nog niet aan de slag. Dat blijkt uit een brief van Cohen aan loco-burgemeester J. van der Aa van Amsterdam.

In de brief laat de bewindsman weten dat hij "gelet op de complexiteit van de materie" pas na de zomer kan reageren op de plannen. De commissie van burgemeesters van de vier grote steden stuurde Cohen begin juli een brief, waarin ze uitlegt hoe ze te werk wil gaan. Ze drong erop aan dat hij zo snel mogelijk de dossiers van witte illegalen die in aanmerking komen voor een advies, zou opsturen.

De commissie dacht de vermoedelijk duizend dossiers binnen een maand te kunnen bestuderen en wilde zo snel mogelijk aan de slag. Vanwege de psychische en financiële nood waarin de groep illegalen verkeert, is haast geboden, stelden de burgemeesters. Ook het landelijk comité 'Geen mens is illegaal' en de witte illegalen zelf vragen daar al tijden aandacht voor.

Loco-burgemeester J. van der Aa is teleurgesteld over de vertraging, zo zei hij gisteren tijdens een gesprek met zo'n zestig witte illegalen en vertegenwoordigers van organisaties op het stadhuis.

De bijeenkomst was belegd om vragen te beantwoorden over de voorgestelde werkwijze van de burgemeesterscommissie. De Marokkaanse arbeidersorganisatie KMAN en het Rotterdamse PvdA-raadslid A. Salhi spraken daar hun bezorgdheid uit over de uitsluitingsregels die de commissie wil hanteren.

Rotterdam heeft volgens Salhi naar schatting 120 witte illegalen. Als de commissie dossiers van mensen die valsheid in geschrifte hebben gepleegd en die al eens een uitzettingsbrief hebben gehad afwijst, valt 75 procent van hen af. Een woordvoerder van het KMAN in Amsterdam had het over tachtig procent. Hij verwijt de burgemeesterscommissie dat deze op de stoel van de Cohen gaat zitten. "U moet als burgervader optreden en de staatssecretaris informeren over de inburgering van mensen, en niet als de Immigratie- en Naturalisatiedienst."

Van der Aa stelde dat de contra-indicaties niet uit de koker van de burgemeesterscommissie kwamen, maar dat ze tijdens gesprekken met ambtenaren van het ministerie ter sprake waren gekomen. Hij is bang dat als de commissie te hoog inzet, Cohen in deze kwestie de steun van de Tweede Kamer verliest.

Van der Aa beloofde wel het verschil tussen een administratieve en een feitelijke uitzetting nader te bestuderen. (ANP)

NRC Webpagina's
24 JULI 1999



( a d v e r t e n t i e s )
WNF - Investeerin de natuur
Playboy - Alles wat mannen boeit
Centraal Beheer - Vraag vrijblijven een offerte aan

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)