U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    R A D I O  &   T E L E V I S I E  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S e l e c t i e


Televisie

Radio

F I L M   V O O R A F :
Cowgirls

DANA LINSSEN
Dat Gus van Sants bekendste film Even Cowgirls Get the Blues (1993) tevens zijn slechtste is, biedt stof voor een aardig staaltje filmsociologie. En misschien is het nog wel de Van Sant-film met de leukste titel ook (en wellicht daarom het beroemdst?), al zijn ook Drugstore Cowboy (1990) en My Own Private Idaho (1992) nog steeds in de running. In ieder geval maakt Van Sant, anders dan die titels doen vermoeden, geen westerns. De cowboys en -girls uit zijn films zijn de helden van homo- en biseksuele subculturen waar drugsgebruik net zo gewoon is als het eten van een hamburger. Dat is althans de mening van Jellybean Bonanza (Rain Phoenix, het zusje van de toen net overleden River, aan wie Van Sant de film opdroeg). Haar betoog dat alles wat je tot je neemt (eten, drinken, drugs) de chemische samenstelling van je lichaam verandert - "Bedoel je dát met onder invloed?" - is kenmerkend voor de opgewonden toon van de film.

Even Cowgirls Get the Blues (naar de gelijknamige undergroundroman van Tom Robbins uit 1976) gaat niet over een blij vrijgevochten bestaan op The Rubber Rose Beaty Ranch, waar een oude drag queen, bijgenaamd 'The Countess' (met zwierige flair neergezet door John Hurt), de dienst uitmaakt. Nee, de film predikt een quasimodern levensgevoel, waarin vrije liefde en onbekommerde seks tussen jongens en meisjes, jongens en jongens en meisjes en meisjes geforceerd aandoen. Oei oei oei, kijk die zelfstandige vrouwen eens.

Kinky hoor. In de categorie beroemdheden scoort de film wél hoog: Ed Begley Jr., Crispin Glover, Roseanne (als waarzegster), Keanu Reeves (als zijn bleekscheterige zelf) en de schrijvers Ken Kesey en William Burroughs marcheren voorbij in la grande parade der excentriekelingen.

Uma Thurman speelt de hoofdrol: Sissy Hankshaw met de grote duimen. "Well equiped to be a hitchhiker", zoals haar vader bij haar geboorte opmerkte. Jammer dat de hele film niet zo droogkomisch is als de manier waarop ze zichzelf introduceert: "Ooit liftte ik 127 uur onafgebroken door het land en doopte ik mijn duim in beide oceanen om af te koelen."

Even Cowgirls get the Blues (Gus van Sant, 1993, VS), zaterdag, Net5, 0.35-2.15u.

NRC Webpagina's
24 JULI 1999


E-mail uit New York

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)