U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    R A D I O  &   T E L E V I S I E  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S e l e c t i e


Televisie

Radio

T V   V O O R A F :
Ontmantelde liefde

RAOUL HEERTJE
Er zijn momenten in een mensenleven waarop je plotseling een duidelijk beeld van de wereld om je heen krijgt. Niet te combineren puzzelstukjes vallen op hun plek en verschaffen het inzicht waar je jaren naar gesmacht hebt. Je voelt je als de man die het ijskastlichtje uitvond. De deur die hij jarenlang tevergeefs open deed om te zien wat hij aan eten in huis had danste van vreugde in zijn handen toen hij voor het eerst kon kijken naar zijn goed gekoelde etenswaren.

Voor een dergelijke ervaring zijn geen drugs of huilende Maria-beeldjes nodig, maar een korte confrontatie met het programma Memories. De schrijnende foto' s van de vastgeketende Jolanda Venema verbleken volledig bij de mensen die zich vrijwillig voor dit programma schijnen aan te melden. Zoals de vrouw die zo graag haar Duitse vakantieliefde uit 1972 nog eens zou zien. Geëmotioneerd noemt ze hem haar grote liefde. 'Wat zou er gebeurd zijn als...' Alsof Bernd Hölzenbein twee jaar later niet op smerige wijze een penalty uitlokte door over het been van Wim Jansen te struikelen. Alsof Jürgen Klinsmann niet 16 jaar later dezelfde gore truc tegen Frank Rijkaard uithaalde. Ik wil helemaal niet weten dat deze vrouw al jarenlang met een andere man getrouwd is en daar maar kinderen mee gemaakt heeft. Als Uwe of Ulli - of hoe die Schwalbe-aanhanger ook heet - niet wil, moet je de verveling toch een beetje verdrijven, nietwaar? Het is duidelijk dat ze liever in Duitsland was gebleven om de aanslagen van Kohler op Van Basten toe te juichen, maar haar leven nam een andere wending. Geen probleem voor haar man en kinderen die vrolijk toekijken hoe hun gezin vakkundig ontmanteld en ontmaskerd wordt.

Dat ze slechts een bijrol hebben in haar hart ontgaat ze volledig. De video snort immers rustig door. Verrassingen blijven uit dus moeten we gedwee toekijken als de twee hoofdrolspelers elkaar ontmoeten. Tevergeefs hoopte ik dat Umpi een serie-moordenaar geworden was. Dat hij nooit het irritante geslijm van dat Nederlandse meisje heeft kunnen verwerken en er iets knapte in zijn zwaar beproefde brein. Maar de stroom ongewenste informatie gaat voorspelbaar en ongestoord verder.

De ophef over het Veronicaprogramma Big Brother is volledig ongegrond. We leven allang in een afgesloten gebied met overal geestelijk gestoorden om ons heen die door camera's vastgelegd worden. Dat gebied heet de wereld.

Memories, zondag, Ned.1, 20.15-21.12u.

NRC Webpagina's
24 JULI 1999


E-mail uit New York

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)