U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Stevig bezig met leven

JAPKE-D. BOUMA
Van Zeg 'ns Aaa wist hij dat het na 212 afleveringen genoeg was. Oppassen, ook uit zijn stal en ook een mega-succes, gaat daar deze zaterdag met de 213e aflevering overheen: een record voor een Nederlandse comedy. "Het is eigenlijk heel eenvoudig", zegt Chiem van Houweninge (58), schrijver en bedenker van beide series. "Bij Zeg 'ns Aaa had ik het gevoel dat het 'op' was, bij Oppassen heb ik dat nog niet. Maar ik denk wel dat het in 2000 stopt. Dan hebben we alles wel zo'n beetje gehad. Als je dáárna nog iets nieuws wil verzinnen moet je echt hogere wiskunde aanwenden. Mijn vrouw, met wie ik de serie schrijf, wil er nog wel jaren mee door. Maar ik sta op het standpunt dat de plotjes en ideetjes als appeltjes van de boom moeten vallen. En dat je niet te hard moet hoeven schudden."

Hij begon als toneelacteur. Van 1970 tot 1983 speelde hij bij het Publiekstheater, waar hij samen met Ton Lutz en Hans Croiset de artistieke leiding had. Maar hij schreef ook al, in de wachtpauzes tot hij weer het toneel opmoest. In 1971 vroeg de VARA of hij niet eens een comedy zou willen proberen, samen met Alexander Pola. Dat werd Ieder zijn Deel, later Cassata en uiteindelijk Zeg 'ns Aaa. Maar hij is altijd blijven acteren. O.a. in Tatort, waarvoor hij ook een aantal afleveringen schreef. Een acterende auteur? Niks uitzonderlijk, zegt Van Houweninge. "Dat was Shakespeare ook. En Molière en Sophocles en Pinter."

Zolang zijn comedies geen 'ouwe lullenverhaaltjes' zijn, gaat hij door, zegt hij. "Een goede comedy is een spiegel van de samenleving. Als schrijver moet je dus met beide benen in de gemeenschap staan." Op de vraag hoe hij die aansluiting houdt, antwoordt hij: "Waarom zou dat niet meer kunnen nu ik 58 ben? Ik ben nog stevig bezig met leven. Ik tennis elke week, pas op mijn kleindochter, voel me van binnen nog jong. Je moet gewoon goed om je heen blijven kijken. En dat doen we."

Met zijn bedrijf Blue Horse gaat het, na een financiële dip in 1997 ('het was even benauwd'), 'weer heel goed'. Momenteel werkt hij aan een Telefilm voor de VARA getiteld Storm in mijn Hoofd met hoofdrollen voor Coen Flink, Pierre Bokma en Will van Kralingen. In het najaar moet het klaar zijn, hij hoopt nog voor het Filmfestival in Utrecht.

Hij vindt het jammer dat meestal alleen zijn serieuze werk op waarde wordt geschat. "Alsof een half uurtje plezier niks kan zijn. Een typisch calvinistische opvatting, dat het niet gezellig mag wezen." Zijn nieuwste reeks, Ben zo Terug, speelt zich af in een kapsalon in een multiculturele buurt en lijkt met een gemiddelde van een miljoen kijkers hard op weg het succes van Oppassen (gem. 1,8 miljoen) en Zeg 'ns Aaa (gem. 2,3 miljoen) te evenaren. Hoe het toch kan, dat zijn comedies altijd maar weer aanslaan? " Mischien is het wel gewoon leuk, denk ik dan. Maar het schijnt dat mensen dan al snel vinden dat ik me op de borst sta te rammen."

NRC Webpagina's
24 JULI 1999


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)