U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   E C O N O M I E
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Europese Commissie

Regering van Frankrijk

Regering van het Verenigd Koninkrijk


EU in verzet tegen Brits dreigement

Door een onzer redacteuren
BRUSSEL, 24 JULI. De Britse regering kan de import van in Frankrijk geproduceerde elektriciteit niet tegenhouden, als represaille voor de weigering van Frankrijk om de eigen energiemarkt open te stellen voor concurrentie. Dat heeft de Europese Commissie gisteren laten weten. "Zover wij weten kent de Britse wetgeving die mogelijkheid niet", verklaarde woordvoerder Costas Verros van de Commissaris voor energiezaken, de Griek Christos Papoutsis, gistermiddag op een persbriefing in Brussel.

De Britse minister van Energie John Battle heeft zijn Franse collega Christian Pierret donderdag in een brief verweten dat Frankrijk de Europese richtlijn voor liberalisering van de stroommarkt van februari nog steeds niet in nationale wetgeving heeft vertaald.

Frankrijk exporteert nu wel stroom naar het Verenigd Koninkrijk, maar houdt de eigen markt nog steeds voor import vanuit het buitenland gesloten. Battle dreigde met een tegenmaatregel Frankrijk af te straffen: een importverbod voor Franse stroom, dat vooral het staatsbedrijf Electricité de France zou treffen. Europees Commissaris Papoutsis heeft volgens zijn woordvoerder wel direct de Franse regering opgeroepen haast te maken met zijn wetgeving en het openen van de eigen markt.

Ambtenaren van het directoraat-generaal Energie van de EU hebben gisteren in Parijs daarover vergaderd met de Franse autoriteiten. Volgens de Europese elektriciteitsrichtlijn moet binnen de EU het beginsel 'reciprociteit' gelden: tegenover export naar een andere lidstaat moet opening van de eigen markt voor import ten behoeve van dezelfde soort afnemers van stroom staan, zodat de concurrentieverhoudingen gelijk zijn.

"De Commissie steunt dat principe, maar het moet wel correct worden toegepast", aldus woordvoerder Verros. "Als een Brits bedrijf de toegang van (producten van) een buitenlands bedrijf weigert is dat illegaal, want er is geen wettelijke basis voor." Van Britse kant werd hierop gisteren nog geen reactie gegeven. (Reuters)Als de visie van Commissaris Papoutsis klopt, zou de Britse regering alsnog een spoedwetje tot wijziging van de nationale Elektriciteitswet aanhangig kunnen maken om de clausule van reciprociteit in te voegen. Minister Battle heeft zijn Franse collega drie maanden de tijd gegeven om de Franse markt voor import van stroom open te stellen.

NRC Webpagina's
24 JULI 1999



( a d v e r t e n t i e s )
WNF - Investeerin de natuur
Playboy - Alles wat mannen boeit
Centraal Beheer - Vraag vrijblijven een offerte aan

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)