U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Chávez is weg van radio en tv


CARACAS, 23 JULI. Venezuela heeft er een radiopresentator van allure bij: de Venezolaanse president Hugo Chávez in eigen persoon. Hij presenteert het enige wekelijkse radioprogramma in Latijns Amerika waarin bellers hun vragen live kunnen voorleggen aan een president.

Elke zondagochtend staat de telefoon twee uur lang roodgloeiend. De eerste beller klaagt over corruptie binnen de havenvakbonden. De volgende, een leraar, wil overgeplaatst worden naar een andere school. Vervolgens belt een vrouw die de president smeekt om haar naar Cuba te sturen voor medische behandeling. Chávez grijpt de gelegenheid aan voor een tirade tegen het corrupte establishment in Venezuela dat, zo zegt de president, de olierijkdom heeft verkwanseld en de bevolking in armoede heeft gestort.

Tegen de tijd dat het programma is afgelopen heeft Chávez het neo-liberalisme met de grond gelijk gemaakt, een passage uit de bijbel voorgelezen, een moeder advies gegeven over een opstandige tiener, de corruptie de oorlog verklaard, bekendgemaakt dat hij het doelwit was van een moordcomplot, een religieus lied gezongen en het Venezolaanse volk zijn liefde verklaard.

Het in mei gelanceerde radioprogramma heeft tot nu toe zoveel succes dat Chávez besloten heeft om ook een eigen wekelijks tv-programma te gaan presenteren. Critici klagen over de 'overkill' aan media-avonturen van de president, vooral omdat Chávez in de reguliere media al zoveel aandacht krijgt.

Vorige week werd het Chávez door de Venezolaanse kiescommissie tijdelijk verboden zijn shows te presenteren, omdat de president ze zou misbruiken. Zo zou hij kandidaten aanprijzen voor de verkiezingen van aanstaande zondag wanneer Venezuela naar de stembus moet voor de samenstelling van een constitutionele vergadering. (Chávez wil hervormingen doorvoeren waarvoor grondwetswijzingingen nodig zijn). Chávez omzeilde het verbod door als 'luisteraar' naar het radioprogramma op te bellen om vervolgens weer van wal te steken. (AP)

NRC Webpagina's
23 JULI 1999


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)