U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Politiekorpsen niet millenniumproof

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 23 JULI.Minister Peper (Binnenlandse Zaken) is "zeer verontrust" over de aanpak van het millenniumprobleem bij de politie. Een derde van de Nederlandse politiekorpsen heeft nog onvoldoende maatregelen genomen om calamiteiten uit te sluiten.

De directeur-generaal Openbare Orde en Veiligheid van het ministerie heeft de betreffende korpsen namens Peper geschreven dat de millenniumovergang naar verwachting "een zware wissel" op de politie zal trekken: "Immers, veel kan er misgaan en wij weten niet exact wat er mogelijk misgaat".

De burgemeester van Lelystad, Ch. Leeuwe, die als korpsbeheerder van de politieregio Flevoland voorzitter is van het platform informatie- en communicatietechnologie (ICT) van het Nederlands Politie Instituut, heeft een derde van de korpsen "ondanks aandringen" de streefdatum van 1 juli niet gehaald. "Als het na de jaarwisseling mis zou gaan zouden korpsen zich via noodscenario's moeten redden", aldus Leeuwe, "maar als bijvoorbeeld hun radioverkeer niet werkt wordt dat ook lastig."

Functies die met de jaarwisseling zouden kunnen uitvallen, zijn volgens Leeuwe onder meer het radionetwerk en de mobilofoonsystemen waarmee agenten onderling communiceren, telefooncentrales en bestanden met aangiften. Bovendien zijn de noodscenario's van verscheidene korpsen nog onvoldoende helder. Leeuwe: "Wat doen we op straat als we elkaar niet kunnen bereiken?"

De korpsen Drenthe, Noord- en Oost Gelderland, Amsterdam-Amstelland, Kennemerland, Hollands Midden, Brabant Zuidoost, Limburg-Zuid en Midden- en West-Brabant zijn nog niet millenniumbestendig, evenals het centrale opleidingscentrum van de politie LSOP. Dit is gebleken na een controle door het projectbureau 'millennium De Nederlandse Politie' van het ministerie.

Volgens de millenniumcoördinator van het ministerie hebben politieregio's die wel millenniumproof worden geacht scenario's voor het geval de meldkamers toch onbereikbaar zullen blijken te zijn. Zo zullen in de regio Zeeland alle brandweerkazernes extra worden bemand voor politiemeldingen.

Een complicerende factor bij de millenniumaanpak is dat de verschillende politiekorpsen ruim 25 verschillende computersystemen gebruiken.

NRC Webpagina's
23 JULI 1999


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)