U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   E C O N O M I E
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Alan Greenspan

FED

Clintons opmerkingen

Center on Budget and Policy Porperties

Volledige tekst opmerkingen Greenspan


Greenspan zinspeelt op renteverhoging

Door onze correspondent LUCAS LIGTENBERG
NEW YORK, 23 JULI. Voorzitter Alan Greenspan van de Federal Reserve heeft gisteren nadrukkelijk gezinspeeld op een mogelijke renteverhoging. Hij zei dat de Fed bij het geringste teken van inflatie "onmiddellijk en krachtig" zal reageren.

Greenspan deed zijn uitlatingen tijdens de halfjaarlijkse Humphrey- Hawkinszitting voor het Congres. De financiële markten schrokken van de scherpe toon.

"Mocht de productiviteit niet meer toenemen en de vraag even groot blijven of groeien, dan kan de economie oververhit raken", aldus Greenspan. "Een van de tekenen dat het risico van inflatie toeneemt, zou een tendens op de arbeidsmarkt zijn om krapper te worden." Greenspan voegde er meteen aan toe dat hij op dit moment geen grote inflatierisico's ziet.

Naar de rede van Greenspan werd al de hele week uitgekeken, omdat de financiële markten een idee willen krijgen van wat de Fed van plan is. Ruim drie weken geleden is de geldmarktrente verhoogd met een kwart procentpunt tot 5,0 procent. Verwacht wordt dat de rente verder omhooggaat, maar onduidelijk is wanneer. Tijdens de jongste vergadering van de FOMC (Federal Open Market Committee), het beleidsbepalend comité van de Fed, werd een neutraal standpunt ingenomen.

De Fed had een neutrale beleidshouding aangenomen omdat het volgens Greenspans toelichting gisteren eerst de economische cijfers wil kunnen evalueren "zonder zich op korte termijn aan een verdere geldverkrapping te binden".

Aandelenkoersen daalden gisteren scherp na opmerkingen van Greenspan dat er een risico zat in een "euforische" klim van de aandelen. Hij zei echter ook dat "we niet weten of het te veel van het goede is en in hoeverre dat zo is". Het Dow Jones industrieel gemiddelde verloor aanvankelijk een vol procent, maar herstelde zich later. De schermenbeurs Nasdaq verloor ongeveer drie procent en eindigde de dag 78 punten lager. Op de inflatie- en rentegevoelige obligatiemarkt daalden de koersen en ging het rendement omhoog naar 5,97 procent. Zij reageerden ook op een verhoging van de groeiprognose voor dit jaar van 2,25-2,50 procent tot 3,50-3,75 procent. Volgend jaar zou de groei weer teruglopen naar 2,50-3,00 procent.

"Wat Greenspan duidelijk gemaakt heeft is dat de Fed beslist niet neutraal is op de middellange termijn", aldus Mark Wenshel, econoom en Fed-waarnemer bij de zakenbank J.P. Morgan. "Wij verwachten dit jaar nog minstens één renteverhoging, mogelijk in oktober." Volgens Wenshel hangt veel af van de cijfers in de komende tijd. Tussen nu en 24 augustus krijgen we nog "een heel rondje" cijfers en tussen eind augustus en de FOMC-vergadering van oktober ook weer.

"De opmerking over de arbeidsmarkt is ook heel belangrijk", aldus Wenshel. "Als de werkloosheid [van nu 4,3 procent] onder de 4,0 procent zou gaan, zou dat onmiddellijk tot een renteverhoging leiden", zegt hij.

NRC Webpagina's
23 JULI 1999



( a d v e r t e n t i e s )
WNF - Investeerin de natuur
Playboy - Alles wat mannen boeit
Centraal Beheer - Vraag vrijblijven een offerte aan

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)