U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   E C O N O M I E
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
ASM Lithography

Tweede helft 1999 brengt ASML winst

Door een onzer redacteuren
AMSTERDAM, 21 JULI. ASM Lithography verwacht dankzij een goed gevulde orderportefeuille in de tweede helft van dit jaar meer dan vijftig miljoen euro winst te maken. De koers van de toeleverancier van chipmakers kelderde vanmorgen desondanks met meer dan zes procent tot 57,85 euro.

In een toelichting op de cijfers over het eerste halfjaar van 1999 sprak bestuursvoorzitter W. Maris vanmorgen de verwachting uit dat het resultaat over heel 1999 "ongeveer hetzelfde" zal zijn als in het afgelopen jaar. Omdat de winst over de eerste helft van 1999 met vier miljoen euro fors is achtergebleven bij de winst over de eerste zes maanden van 1998 (64 miljoen euro), moet ASML het verlies van twee miljoen in de tweede helft van 1998 ombuigen naar een winst van 58 miljoen om de verwachting van Maris waar te maken. Dit kan, volgens Maris, omdat de dip in de chipmarkt waarvan ASML in de afgelopen twaalf maanden de gevolgen heeft ondervonden, enigszins voorbij is. , ,De markt gaat omhoog, maar niet fantastisch", aldus Maris vanmorgen. De koersval van meer dan zes procent op de Amsterdamse beurs kwam voor een groot deel gisteren al tot stand op de Nasdaq schermenbeurs waar het fonds eveneens is genoteerd. Vooruitlopend op het herstel op de markt voor machines die chips maken, was de koers van ASML in de afgelopen maanden sterk opgelopen.

Bestuursvoorzitter Maris, die begin volgend jaar wordt opgevolgd door voormalig Philipsbestuurder D. Dunn, kon vanmorgen een stevige orderportefeuille laten zien. Bleef het aantal verkochte scanners en steppers (apparaten die fijne patronen projecteren voor schakelingen op chips) in de eerste helft van dit jaar beperkt tot tachtig, voor de tweede helft heeft ASML al 72 orders geboekt. In totaal zijn er 104 orders in portefeuille met een recordwaarde van 616 miljoen euro. Eind vorig jaar had ASMl nog maar 55 orders in portefeuille. Met het toegenomen aantal orders kan ASML de bezetting opvoeren van zijn Veldhovense fabriek, die jaarlijks tussen drie en vierhonderd machines kan produceren. De omzet van ASML daalde in de eerste helft van dit jaar met ruim acht procent naar 408 miljoen euro (80 machines). Het Amerikaanse Motorola, dat ASML nog niet zo lang geleden als klant binnenhaalde, droeg hieraan al voor 13 procent bij. De marge van ASML staat onder druk. De brutomarge (resultaat als percentage van de omzet) lag een jaar geleden nog boven de veertig procent (tweede helft 1998: 31,7 procent), maar is intussen afgenomen tot 28 procent. Naast een lagere bezetting van de fabriek drukt volgens Maris ook de toegenomen prijsconcurrentie met marktleider Nikon de marges. De winst per aandeel van ASML kwam in de eerste helft van 1999 uit op drie eurocent. Het aantal werknemers groeide in de eerste helft van 1999 met ruim negen procent naar 2.586. In de komende anderhalf jaar verwacht ASML ongeveer duizend nieuwe werknemers aan te nemen.

NRC Webpagina's
21 JULI 1999



( a d v e r t e n t i e s )
WNF - Investeerin de natuur
Playboy - Alles wat mannen boeit
Centraal Beheer - Vraag vrijblijven een offerte aan

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)