U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   V O O R P A G I N A
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Portret van de Kennedy Familie

National Archives pagina over JFK

United States Coastguard


Kennedymythe flikkert nog één keer op


Geschokt heeft Amerika gereageerd op de verdwijning en waarschijnlijke dood van John F. Kennedy Jr.

Door onze correspondent JUURD EIJSVOOGEL

WASHINGTON, 19 JULI. Opnieuw moet Amerika de dood van een jonge Kennedy verwerken. De zoveelste tragedie in de beroemdste politieke familie, geliefd maar ook omstreden, heeft het land diep geraakt. Amerika's verbondenheid met de Kennedy's blijkt nog altijd sterk.

Iedereen kende John F. Kennedy Jr., ook al was hij geen president, zoals zijn vader die in 1963 werd vermoord. Hij was zelfs geen politicus, zoals zijn oom Robert, die in 1968 werd vermoord, of zijn oom Edward, die de fakkel daarna overnam en die nog altijd senator is. John Kennedy Jr. was uitgever en hoofdredacteur van een tijdschrift, en bovendien een populaire society-figuur. Maar voor Amerika belichaamde hij, als de aantrekkelijke zoon van Jack en Jackie, de resterende glans van de Kennedy-mythe.

De Amerikaanse media behandelden het nieuws van de verdwijning en vermoedelijke dood van Kennedy, zijn vrouw Carolyn Bessette Kennedy en zijn schoonzuster Lauren Bessette dan ook als een nationale ramp. Vrijwel ononderbroken werden televisiekijkers het hele weekeinde op de hoogte gehouden van de intensieve zoekacties bij het eilandje Martha's Vineyard, waar het vliegtuigje met de drie inzittenden vermoedelijk is verongelukt.

De bekendste televisiepresentatoren kwamen voor de gelegenheid van hun vrije weekeinde terug naar de studio. De betekenis van het drama voor het land en voor de nationale psyche werd van alle kanten belicht, ook al was het lot van Kennedy en de twee anderen officieel nog onzeker. En president Clinton riep Amerikanen op tot gebed voor de drie. Hij prees de Kennedy's voor de manier waarop ze Amerika "meer dan veertig jaar lang geïnspireerd hebben". "Ze hebben veel geleden, en meer nog gegeven."

Het drama vertoonde voor veel Amerikanen huiveringwekkend bekende elementen. Net als na de aanslagen op president Kennedy en op Robert F. Kennedy volgde ook nu na de eerste berichten een periode van tergende onzekerheid, waarin niet zeker was of de tragedie zou eindigen in de dood. Net als na het overlijden van Roberts zoon Michael, die in 1997 verongelukte tijdens een skivakantie, was de familie bijeen in het befaamde buitenhuis in Hyannis Port, in Massachusetts. Rory Kennedy, de jongste dochter van Robert en Ethel Kennedy, had daar zaterdag zullen trouwen, maar het geplande feest werd afgeblazen. Net als bij eerdere Kennedy-drama's vroeg Amerika zich vertwijfeld af er soms een vloek rust op deze familie, die zoveel succes en zoveel tegenslagen heeft gehad, maar die desondanks nooit heeft opgegeven.

Geen nationaal trauma over dood van JFK Jr.

Journalisten en commentatoren aarzelden niet om JFK Jr. " Amerika's kroonprins" te noemen, ook al waren zijn politieke ambities op zijn best onzeker. Hij werd "de erfgenaam van een politieke dynastie" genoemd, ook al kunnen sommige van zijn generatie-genoten meer aanspraak op die titel maken, zoals zijn neef Patrick Kennedy, zoon van Edward, die een vooraanstaande Democraat is in het Huis van Afgevaardigden, of nicht Kathleen Townsend Kennedy, de oudste dochter van Robert, die plaatsvervangend gouverneur is van de staat Maryland.

Het duurde zaterdag niet lang of de media trokken de vergelijking tussen de dood van de Britse prinses Diana en die van de jonge John Kennedy. Waren de Kennedy's niet Amerika's versie van een koninklijke familie? Was JFK Jr. niet net als Diana sportief, aantrekkelijk, media-geniek en geliefd om zijn makkelijke omgang met "gewone mensen"? En als het Amerikaanse volk nog niet compleet van de kaart was, zoals de Britten na de dood van Diana, dan leken de media graag bereid om met hun intense berichtgeving de emoties van de Amerikanen aan te wakkeren.

Hoe oprecht geschokt Amerika ook is over de onverwachte dood van JFK Jr., het lijkt onwaarschijnlijk dat het land er een nationaal trauma aan overhoudt. Anders dan zijn vader belichaamde Kennedy niet de politieke hoop van een complete generatie. Louter door zijn bestaan, door zijn charme, zijn uiterlijk en zijn naam, hield hij de herinnering levend aan de gloriejaren van de Kennedy-mythe. Maar voor veel Amerikanen is die mythe de afgelopen decennia door een reeks schandalen al danig verbleekt.

Edward (Ted) Kennedy reed op een nacht in 1969 van een brug af, waarbij een vrouw die bij hem in de auto zat verdronk. Kennedy maakte zich uit de voeten en meldde zich pas een dag later bij de politie. Van de jongere generatie moest één Kennedy zich verdedigen in een verkrachtingszaak, een ander kwam om door een overdosis drugs, weer een ander had een verhouding met een veertienjarige oppas van zijn kinderen, en een vierde zag zijn politieke loopbaan gedwarsboomd toen zijn eerste vrouw een belastend boek over hun huwelijk schreef.

JFK Jr. en zijn zuster Caroline zijn door hun moeder altijd op enige afstand van de Kennedy-clan gehouden. Zij hebben zich nooit aan het liederlijke gedrag bezondigd waar de Kennedy's inmiddels berucht om zijn. In John Jr. kon Amerika daardoor nog iets van de oude Kennedy- mythe herkennen.

Amerika heeft John F. Kennedy Jr. dankzij de niet aflatende aandacht van de roddelpers meegemaakt als kleuter, als tiener, als student, als vrijgezel op vrijersvoeten en als getrouwde man. Hij was, als één van Amerika's grootste beroemdheden, een goede bekende van iedereen. Maar zijn roem was nauwelijks nog verbonden aan de politieke idealen waarvoor de naam Kennedy ooit stond.

NRC Webpagina's
19 JULI 1999



( a d v e r t e n t i e s )
WNF - Investeerin de natuur
Playboy - Alles wat mannen boeit
Centraal Beheer - Vraag vrijblijven een offerte aan

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)